Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrá zpráva pro dlužníky. Milostivé léto se na podzim zopakuje

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování milostivého léta bude trvat tři měsíce od 1. září. Schválení návrhu bude nyní posuzovat Sněmovna. V novém kole by se podle návrhu mohly ukončit exekuce na dluh u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize.

První milostivé léto se konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Exekuce se uzavřela, pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky se odpustily. Takto exekutoři podle podkladů k novele zastavili zatím 42 tisíc exekucí. Podle exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u 1,3 milionu exekucí. Někteří dlužníci možnosti nevyužili zřejmě kvůli tomu, že volné prostředky použili na úhradu zvýšených cen za energie a další položky, u nichž se zvyšovaly ceny.

Exekutoři budou mít například nově povinnost reagovat do 15 dnů na dotazy dlužníků. Pokud exekutor do 15 dnů nezareaguje, lhůta tří měsíců, během kterých může dlužník jistinu splatit, se protáhne o počet dní, kdy nebyla odpověď doručena. Stejně tak je vyjasněna sporná záležitost u penále, které je označeno vždy za příslušenství. 

„Jsem rád, že se podařilo prosadit opakování Milostivého léta, které pomohlo desetitisícům lidí navrátit se do běžného života. Mnoho dlužníků se ale na tuto akci nestihlo připravit i z důvodu dramatického nárůstu cen energií, případně čelili obstrukcím ze strany některých exekutorů. Proto je třeba ji zopakovat,” uvedl v prohlášení zaslaném médiím autor nového zákona O zvláštních důvodech pro zastavení exekuce Marek Výborný (KDU-ČSL). Další milostivé léto by se podle něho mělo týkat exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem. Dlužník bude muset podle návrhu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta.

„Důležité je zdůraznit, že Milostivé léto bude poslední šancí k ukončení exekucí na dluzích vůči státu. Je zde i velký prostor pro solidaritu v rámci rodin i v oblasti dluhového poradenství, kdy bude možné zodpovědným dlužníkům pomoci z dluhových pastí,“ dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Výborný.

Na rok 2023 je pak v plánu novela, která pomůže lidem ve správních exekucích. Dluhů se tak budou moci zbavit například ti, kteří dluží na pojistném. „Jsme si vědomi toho, že zde zanecháváme určitý dluh vůči těm dlužníkům, jejichž dluhy jsou vymáhány v tzv. daňové exekuci. V souladu se stanoviskem vlády proto v příštím roce připravíme novelu daňového řádu,“ dodal Výborný s tím, že oddlužení by se mohly dočkat i statisíce lidí. „Dohoda panuje na úrovni celé vládní koalice. Úzce bude na novele spolupracovat ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo práce a sociálních věcí a také resort financí,“ dodal Výborný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky milostivé léto, exekuce, KDU-ČSL, dluhy, dlužník, léto, Česká televize, Poslanecká sněmovna ČR, Český rozhlas, Marek Výborný, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro dlužníky. Milostivé léto se na podzim zopakuje  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.