Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soupeření na politické scéně je moc, říká Marvanová po odchodu ze STAN

V minulých pražských komunálních volbách v roce 2018 byla Hana Kordová Marvanová tváří kandidátky STAN a získala druhý největší počet preferenčních hlasů, skoro 80 tisíc. Po třech letech ale stranu opouští a ne zrovna v dobrém. S redakcí Pražské Drbny mluvila o tom, co se ve STAN dělo, proč se rozhodla odejít a co plánuje do budoucna.

Proč jste se rozhodla ze STAN odejít?
STAN neměl zájem se mnou spolupracovat. A potom v důsledku toho vznikaly i určité konfliktní situace. Usoudila jsem, že odchod bude nejlepší řešení, protože nemělo smysl dál v tom pokračovat.  Bylo to dlouhodobé, trvalo to víc než dva roky a vyústilo to v to, že mi bylo dáno najevo, že není zájem se mnou dál spolupracovat. Pokoušela jsem se to vyřešit jednáním s panem předsedou Rakušanem. Jednalo se o situaci konfliktů s vedením pražské organizace STAN, nikoliv se STANem jako takovým.

Proč jste si vybrala SPOLU?
My jsme byli všichni na koaliční kandidátce za Spojené síly pro Prahu. Byli to STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Podílela jsem se na jejím sestavení a pro mě je to téma spojování sil stěžejní, protože jedině potom se dají prosadit důležité věci. V rámci klubu jsem spolupracovala se všemi koaličními stranami, takže pro mě se odchodem ze STANu nic nezměnilo. Dál realizuji program, za který jsme byli zvoleni.

V tuto chvíli podporuji i to, že SPOLU spojují síly a chtějí prosazovat věci společně. Dává mi to větší smysl, než když malé politické strany usilují jen o svoji budoucnost a vytrácí se cíl prosadit něco pro občany. Je tam stejně většina mých spolupracovníků, kteří se mnou byli na předchozí kandidátce. Já nejsem straník, neupřednostňuji zájmy politických stran.

Koněv, policejní ochrana a kritika magistrátu. Starostou už nebudu, říká Ondřej Kolář z Prahy 6

Pražská Drbna přináší další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí. Ondřej Kolář (TOP 09) je starostou Prahy 6 od listopadu 2014. Starostou už bude jen rok, do příštích voleb. Po letošním zvolení do Sněmovny se rozhodl na post...

Takže budete kandidovat jako nestraník?
Jako nestraník. Já takto vystupuji celoživotně, protože si myslím, že toho soupeření na politické scéně je moc. Jsem ráda, že to kolegové včetně ODS pochopili, že je třeba spolupracovat namísto neustálých hádek. To mi přijde kontraproduktivní. Zvlášť mezi skupinami, mezi kterými jsou velmi malé rozdíly.

Prý byly snahy i odvolat vás z funkce radní.
Ze strany úzkého vedení pražského STANu se o tom jednalo. To souviselo s konflikty. Snažila jsem se důsledně prosazovat program, zejména transparentní hospodaření města. Tím byl náš úhel pohledu odlišný a projevilo se to i při různých jednáních.

Z vašeho odchodu byl prý šéf pražského STAN Petr Hlubuček překvapen. A bývalý místopředseda Stanislav Polčák se zmínil, že o vašich výtkách nic nevěděl.
Mě to překvapilo, protože oni mi říkali, že jsem v STANU skončila. Že nemají zájem o spolupráci. To je jejich záležitost. Nechci pokračovat v konfliktech. To vnitrostranické hašteření, kterého je všude dost.

Vy jste napsala dopis Vítu Rakušanovi, kde jste všechno vysvětlila.
Ano, napsala jsem interní dopis, který jsem nikde nerozesílala. Považovala jsem za dobré to vysvětlit, ale nebylo mým cílem to publikovat.

Z Prahy 1 se stával party town, kam lidi jezdili jen pít, říká starosta Petr Hejma

Další díl ze seriálu rozhovorů se starosty městských částí nás zanese do prostředí radnice Prahy 1, kde jsme si povídali s Petrem Hejmou (STAN), starostou Jedničky. „Když žijete v místě, které je nejkrásnější na světě, tak vás mrzí, když vás...

Měla jste i jiné nabídky než od SPOLU?
Já jsem nabídky nevyhledávala. Ve chvíli, kdy v únoru v novinách vyšlo, že STAN nemá v úmyslu se mnou spolupracovat v komunální politice, mi zavolal Jiří Pospíšil. Pak i Marek Benda a navrhli mi, že bychom mohli pokračovat ve spolupráci. Takový byl sled. Já jsem si to promyslela, a protože mi na věcech, na kterých na magistrátu pracuji, záleží, souhlasila jsem. Můžu dál pracovat na projektech družstevního bydlení nebo Muzeu paměti XX. století, nebo je aspoň hlídat. Kandiduji za zadnějších pozicích, nekandiduji jako lídr.

Při kandidatuře do Senátu budete také spolupracovat se SPOLU?
Ano. Protože jako radní pro legislativu jsem měla na starosti zákony a jejich připomínkování. Proto mám přehled o změnách, které by Pražanům pomohly. Ale ty je možné prosazovat v parlamentu. V zastupitelstvu jsem předložila několik návrhů zákonů, které jsme poslali do parlamentu. Ale jenom za Prahu v parlamentu v podstatě nedokážete prosadit zákony. Protože zákony, které do parlamentu posílají kraje až na úplné výjimky vůbec neprochází a ani se třeba nedostanou na program. Prioritu mají vládní, poslanecké nebo senátní návrhy. Proto si myslím, že v senátu bych mohla pomoci prosadit některé nutné změny.

Jaké?
Jedna z těch změn je zákon o neziskových bytových družstvech, který tu chybí. Zatím musíme postupovat podle zákona o obchodních korporacích a ten se na družstva dívá jako na obchodní firmy, které usilují pro zisk. Ve světě jsou právní úpravy mnohem lepší. Dále třeba Airbnb nebo hazard.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Hany Kordové Marvanové

Štítky rozhovor, politika, Hana Kordová Marvanová, Praha, Starostové a nezávislí, parlament, Drbna.cz, Jiří Pospíšil, Stanislav Polčák, Marek Benda, Petr Hlubuček, Airbnb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soupeření na politické scéně je moc, říká Marvanová po odchodu ze STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.