Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Speciální vlak přivezl do Prahy dalších 600 uprchlíků z Ukrajiny

Přes 600 uprchlíků z Ukrajiny dnes přijelo humanitárním vlakem do Prahy. Vlak jel z ukrajinského Čopu přes Ostravu. Dnes to oznámily České dráhy (ČD). Šlo o čtvrtý humanitární vlak Českých drah z Čopu do Česka. Celkem jimi do ČR dorazilo přibližně 2200 uprchlíků a desítky domácích zvířat. Humanitární vlaky vysílá i RegioJet, dosud v nich přepravil kolem 1000 lidí. Stoupá i obsazenost pravidelných spojů ze zahraničí.

Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí kyvadlově dvě desetivozové soupravy

Dnešním speciálním vlakem do Prahy z Ukrajiny dorazilo 606 lidí, z toho 253 dětí. Mezi uprchlíky byli podle dopravce kromě dětí převážně ženy, senioři a také lidé se zdravotním handicapem. Uprchlíci s sebou vzali také 13 psů, 11 koček, dva kanárky a jednoho křečka.

Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí kyvadlově dvě desetivozové soupravy, kdy každá má maximální kapacitu přibližně 700 osob. Vlaky dosud podle drah přepravily desítky tun humanitární pomoci. Dráhy k tomu vyčlenily na 63 tuzemských nádražích také místa, kam mohou nosit lidé potřebné věci. Zpátky pak veze uprchlíky z Ukrajiny.

České dráhy zatím jako humanitární vlak vypravily šest spojů, další budou následovat v příštích dnech. Pro humanitární evakuační vlaky celkově vyčlenily téměř 50 osobních vozů. Přes 20 z nich nyní využívají polské železnice pro evakuaci uprchlíků z polského města Přemyšl do polského vnitrozemí. Dalších 20 vozů jezdí mezi Českem a ukrajinským Čopem a zbývající jsou v záloze.

VIDEO: Slzy zoufalství i prosba o uzavření vzdušného prostoru. Tisíce lidí na Václaváku podpořily Ukrajinu

Dnes ve dvě hodiny odpoledne se sešly tisíce lidí na Václavském náměstí v centru Prahy, aby vyjádřily podporu Ukrajině, která čelí válečné agresi ze strany režimu Vladimira Putina. Protest začal minutou ticha, pak se u mikrofonu vystřídali...

Někteří Ukrajinci pokračují dál do Německa

Velký počet uprchlíků ovšem cestuje do Česka i spoji pravidelných linek - ať už z Polska, Maďarska či Slovenska. „Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem 2000 osob denně," uvedl dnes mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Ukrajinci podle něj tyto vlaky využívají i k přestupům do dalších vlaků směřujících do Německa a dalších okolních zemí.

Humanitární vlakový most připravil také RegioJet ve spolupráci s nákladními dopravci. Vlaky jezdí od úterka mezi Prahou a polským městem Přemyšl u ukrajinských hranic. Vlak zatím absolvoval dvě cesty v obou směrech. Podle provozního manažera RegioJetu Jiřího Jahelky jim zatím cestovalo kolem 1000 uprchlíků. Volné kapacity nabídli pro převoz humanitární pomoci a dopravu uprchlíků i další dopravci.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Ukrajina, Rusko, železnice, migrace, boje, Praha, uprchlík, Čop, České dráhy, Česko, RegioJet, Ostrava, Německo, Přemyšl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální vlak přivezl do Prahy dalších 600 uprchlíků z Ukrajiny  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.