Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ujgurové si v Praze volí vedení svého kongresu. Čína akci důrazně odsoudila

Světový ujgurský kongres si o víkendu na valném shromáždění v Praze zvolí nové vedení. V pátek se konala konference, na které se setkali přeživší z vězení a převýchovných táborů, akademici, odborníci, diplomaté i politici. Vystoupil i předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý). Kongresu udělil záštitu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a pro část programu zapůjčil svou rezidenci. Akci důrazně odsoudila čínská strana ve vyjádření mluvčího ambasády v ČR. Podle ministerstva zahraničí jde o soukromou akci, do které resort ani vláda nebyly zapojeny.

Čína má držet přes milion Ujgurů v internačních táborech

Čína čelí obviněním, že v Ujgurské autonomní oblasti zřídila ve jménu boje proti islamismu množství internačních táborů, v nichž drží více než milion menšinových Ujgurů. Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu. Podle bojovníků za lidská práva jsou v táborech nucené práce a násilná politická agitace. Ujgurské ženy jsou sterilizovány a Ujguři jsou nuceni vzdát se své muslimské víry, jazyka a kultury, uvádějí aktivisté. Čínský ministr zahraničí Wang I v únoru tvrzení, podle kterého Čína páchá na menšině Ujgurů genocidu, označil za lež století.

Panely páteční konference se věnovaly svědectvím přeživších, politickému přístupu k ujgurské krizi, využití právních prostředků k možnému stíhání pachatelů a jejich dohnání k odpovědnosti i výzkumným metodám zásadním pro odhalení genocidy Ujgurů. O víkendu se budou konat volby valného shromáždění. „Prostřednictvím 200 delegátů z 25 zemí budou zvoleni členové 16 výborů a orgánů kongresu, včetně předsednictva," uvádí web. O 32 pozic se uchází 62 ujgurských delegátů.

„Vliv Číny se přeceňuje,“ uvedl Hřib

Hřib vystoupil v panelové debatě a po skončení dnešního programu řekl, že hovořil o zkušenostech s šikanou ze strany Číny v souvislosti se snahou vyškrtnout ze sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem klauzuli, že Praha uznává jednu Čínu. Peking na změnu nepřistoupil a smlouva, uzavřená za primátorky Adriany Krnáčové (ANO), byla v říjnu 2019 ukončena.

Hřib zmínil i to, že se vliv Číny přeceňuje. „Když se podíváte na výsledek toho, čím Čína hrozila, že udělá kvůli obchodní cestě na Tchaj-wan, tak ten byl, že neodebrali 11 pian," řekl. Zásilku od Petrofu po cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan nepřevzal loni čínský odběratel, klavíry a piana poté koupila rodinná nadace miliardáře Karla Komárka s tím, že je rozdá českým školám.

Po konferenci se Hřib setkal se třemi přeživšími z ujgurských detenčních center. Zacházení s Ujgury hodnotí jednoznačně jako genocidu, mezinárodní komunita by měla podle něj na problém reagovat. „Pokud to EU myslí vážně s bojem za lidská práva, nechce připustit tyto koncentrační tábory a konečné řešení, měla by využít svou obchodní sílu," řekl Hřib. Na Čínu jako ekonomiku založenou na exportu by měla obchodní opatření významný vliv, doplnil.

Severokorejci jsou milí a spokojení lidé. Pohled na ně ovlivňuje kapitalistická propaganda, říká přítel KLDR Lukáš Vrobel

Uniforma s odznakem velkých vůdců Kim Ir Sena a Kim Čong Ila a čepice s rudou hvězdou. Díky stejnokroji můžete Lukáše Vrobela na první pohled zaměnit za člena severokorejské komunistické strany. První místopředseda Společnosti česko-korejského...

Jedná se o soukromou akci pod záštitou pražského primátora

„Jedná se o soukromou akci pod záštitou pražského primátora, do které ministerstvo zahraničních věcí ani vláda nebyly žádným způsobem zapojeny. Nikdo z vedení MZV se této akce oficiálně nebude účastnit," sdělila mluvčí úřadu Eva Davidová.

Čínská strana prostřednictvím mluvčího ambasády důrazně odsoudila "protičínské separatistické aktivity", které podle ní kongres vyvíjí. Je proti tomu, aby české instituce i politici využívali této příležitosti ke vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Kongres je podle ambasády protičínskou separatistickou organizací, která dlouhodobě vymýšlí pomluvy a lži o Sin-ťiangu, šíří náboženský extremismus a podněcuje teroristické a separatistické aktivity. Sin-ťiang je čínská autonomní provincie, kterou Ujgurové převážně obývají. Vůdce kongresu Dolkun Isa je podle ambasády čínskou vládou označen za teroristu.

Je v pořádku zmenšit území ruské ambasády v Praze? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech pražská rada navrhla vládě, aby zmenšila území ruské ambasády ve Stromovce do stavu před 21. srpnem...

Genocida, kulturní vyhlazování či nucené práce? Podle mluvčího čínského velvslanectví je to lež

Mluvčí velvyslanectví označil za naprostou lež, že by v Sin-ťiangu byly genocida, kulturní vyhlazování či nucené práce. „Otázka Sin-ťiangu se vůbec netýká etnicity, náboženského vyznání nebo lidských práv, nýbrž je to otázkou boje proti terorismu, separatismu a extremismu," poznamenal.

Čínská strana vyzvala "pár českých jednotlivců", aby pochopili separatistickou povahu kongresu, dodržovali mezinárodní právo a základní normy mezinárodních vztahů, nepodporovali protičínské separatistické aktivity a vytvářeli podmínky pro rozvoj čínsko-českých vztahů.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto World Uyghur Congress

Štítky Čína, menšiny, volby, Ujgurové, Praha, Česká republika, kongres, Zdeněk Hřib, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, konference, primátor hlavního města Prahy, Pavel Fischer, Česká pirátská strana, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ujgurové si v Praze volí vedení svého kongresu. Čína akci důrazně odsoudila  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.