Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všechno jinak. Praha závěr k auditu premiéra nezveřejní

Zatímco ve středu vše nasvědčovalo tomu, že hlavní město zveřejní závěry auditu Evropské komise týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, o den později je vše jinak. Vedení města si nechalo udělat právní stanovisko k případnému zveřejnění. V něm se píše, že je podle evropského nařízení nejprve nutné získat stanovisko Evropské komise.

Audit ve zkratce

Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Deník N nejprve psal o ztrátě 451 milionů korun, později o ztrátě stamilionů korun. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů korun. Audit podle Deníku N konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů. Server Neovlivní.cz zase uvedl, že se konečná verze auditní zprávy ve velké míře shoduje s květnovým návrhem, proti němuž Česko podalo námitky.

Zdroj: ČTK

„Je nutné postupovat podle platných předpisů, a tím pádem nejdřív musí proběhnout dotaz do Evropské komise,“ řekl primátor Hřib na dnešním mimořádném jednání.

Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Babiš ve středu ve Sněmovně uvedl, že by neměl nic proti tomu, kdyby primátor prověrku zveřejnil. Vedení města si proto nechalo vyhotovit právní stanovisko, zda by se zveřejněním auditu nevystavilo stíhání. O tom by mělo rozhodnout stanovisko Evropské komise, které Praha nyní odešle svůj dotaz.

„Nyní odejde dopis do Evropské komise, ve kterém se budeme snažit vysvětlit, že tady je zjevný veřejný zájem na zveřejnění tohoto dokumentu. Primární zájem je skutečně ten dokument zveřejnit,“ podotkla primátor.

Žalobce zrušil zastavení stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Jejich stíhání v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a vyšetřování se...

Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09) a radní Hana Marvanová (STAN) kritizovali fakt, že k dokumentu měli přístup pouze primátor a radní Adam Zábranský (Piráti), zatímco ostatní členové rady jej neobdrželi. „Průvodní dopis sice žádá příjemce o zachování důvěrnosti, v tuto chvíli ale jasně převažuje veřejný zájem občanů ČR vědět, co auditoři zjistili o střetu zájmů premiéra a zda hrozí České republice kvůli tomu finanční sankce,“ řekla radní Hana Marvanová.

To, proč se dokument nedostal k dalším členům rady Hřib vysvětlil tak, že on je statutárním zástupcem města a Zábranský má na starosti transparentnost. Primátor také řekl, že dokument neposlali ani pirátským poslancům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Zdeňka Hřiba

Štítky ČR, EU, správa, hospodářství, Babiš, Praha, audit, Evropská komise, Andrej Babiš, střet zájmů, Česko, Agrofert, primátor, Deník N, Zdeněk Hřib, Hana Kordová Marvanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno jinak. Praha závěr k auditu premiéra nezveřejní  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.