Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kdo je ministr Arenberger? Přední dermatovenerolog, který má za manželku finalistku miss

Petr Arenberger (za ANO) je zatím čtvrtým člověkem, který bude stát v čele ministerstva zdravotnictví od vypuknutí epidemie koronaviru v České republice. V roce 2001 získal profesorský titul a dosud byl ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působí už přes třicet let.

Manželství kolegů z vinohradské nemocnice

Novým ministrem zdravotnictví byl dnes před polednem jmenován Petr Arenberger, dvaašedesátiletý rodák z Prahy, který je ženatý s docentkou dermatovenerologie a kolegyní s vinohradské nemocnice Monikou Arenbergerovou, finalistkou Miss Československo 1989. Spolu mají dvě dcery, Simonu a Nicol.

Arenberger začínal ve zdravotnictví už v osmdesátých letech. Vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze a začal pracovat na Kožní klinice Fakultní nemocnice v Praze 2. Jeho další kroky zamířily na oddělení alergologie ve vinohradské nemocnici, kde od roku 1988 pracoval jako odborný asistent dermatovenerologické kliniky. Po doktorském studiu vyrazil na pobyt do Mnichova, aby se na dermatovenerologickou kliniku v roce 1992 vrátil jako docent.

Profesor přednášející na Univerzitě Karlově

Petr Arenberger získal v roce 2001 profesorský titul, od stejného roku zastávak také post přednosty dermatovenerologické kliniky ve vinohradské nemocnici. Přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, publikoval několik vědeckých monografií a přes 300 odborných prací. V roce 2017 získal ocenění Lékař roku a téhož roku obdržel stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Nový ministr zdravotnictví je jedním velmi uznávaným dermatovenerologem, a to i na evropské scéně. Jeho specializací jsou zejména lupénka a kožní nádory. Stojí například za vznikem preventivní akce Stan proti melanomu, do roku 2019 byl předsedou České dermatovenerologické společnosti a dosud je místopředsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Od roku 2018 je členem rady Českého rozhlasu.

Do České republiky chce dostat hlavně registrované vakcíny

Petr Arenberger už za sebou má první prohlášení. Nechal se slyšet, že do ČR chce dostat hlavně registrované vakcíny. O ruskou očkovací látku Sputnik V a jiné neschválené preparáty by se stát mohl zajímat při klinickém zkoušení postupem respektovaným úřady Evropské unie, prohlásil Arenberger po dnešním uvedení do úřadu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že ČR čeká na schválení Sputniku Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). "Ze zákona stát nemůže nakupovat jiné vakcíny, než které nakoupil od Evropské komise," uvedl. Arenberger řekl, že se ve věci plně ztotožňuje s Babišem.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Jiří Ovčáček

Štítky vláda, zdraví, Babiš, Arenberger, Blatný, očkování, Petr Arenberger, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Česko, ANO 2011, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, klinika, Praha, vakcína, Monika Arenbergerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo je ministr Arenberger? Přední dermatovenerolog, který má za manželku finalistku miss  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.