Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Zvládá Praha očkování proti covidu? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V těchto dnech je velkým tématem očkování proti nemoci covid-19. Jsou informace o očkování proti nemoci covid-19 ze strany vedení hlavního města Prahy dostatečně a vhodně komunikovány? Kam se mají občané obracet, pokud chtějí získat ucelené informace o očkování? Odpovídají zastupitelé.

Otázky: Jsou podle vás informace o očkování proti nemoci covid-19 ze strany MHMP dostatečně a vhodně komunikovány? Kam je podle vás nejlepší se obrátit, pokud chce občan získat ucelené informace o očkování?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Alexandra Udženija (ODS)

Kdybych se měla jako místostarostka Prahy 2 pro sociální oblast věnovat chaotickým pokynům primátora Hřiba, nebyl by na Praze 2 naočkován ještě nikdo. Proto jsme si se starostkou Janou Černochovou opět vše zařídily samy. Domluvily jsme spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí na Karlově náměstí, díky čemuž se nám podařilo proočkovat všechny ohrožené skupiny v domovech pro seniory a také zorganizovat očkování pro zájemce z řad seniorů ve věku 80+. Na Praze 2 poskytujeme pro naše občany informace nejen na webových stránkách a sociálních sítích, ale rovněž na speciálně zřízené infolince, na které našim seniorům také pomáháme s registrací k očkování.


Radomír Nepil (ANO 2011)

Magistrát by měl plnit funkci koordinátora, ale to se vůbec neděje. Kvůli tomu pak vznikají ty velké nepoměry mezi jednotlivými městskými částmi. Kdyby pan primátor nedělal z očkování politiku, fungovalo by to rozhodně líp a prospěch by z toho měli především Pražani.

 


Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ)

Informace ze strany státu jsou zcela nedostatečné. Nemá smysl se tu hádat v Praze mezi sebou, když není státem zajištěn základní předpoklad, a to dostatek vakcín a ostatního zdravotnického materiálu. V Praze proběhly dvě online schůzky se všemi radními a se všemi starosty a všichni měli stejné informace. Ukázalo se, že městské části a praktičtí lékaři jsou mnohem schopnější než stát a státu ukázali rychlou a bezpečnou cestu. Teď jen aby stát obce a městské části a praktické lékaře do procesu zapojil a vakcínu zajistil. O zbytek se všichni kvůli svým seniorům rádi postaráme.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Myslím si, že MHMP komunikuje standardně, když je potřeba občany informovat, co se děje v souvislosti s očkováním. Ale chápu, kam tím míříte. Určitý prostor pro zlepšení tam samozřejmě je. Co je ale podle mého názoru opravdu důležité, je fakt, že navzdory tomu je proočkovanost v Praze mnohem větší než v jiných částech republiky. Daří se nám také očkování v domovech pro seniory. Ve středu ráno dorazily vakcíny proti onemocnění COVID-19 do posledních dvou pražských domovů pro seniory, které o něj projevily zájem. Zároveň se některé městské části nespoléhají na Centrální rezervační systém, a ve spolupráci s praktickými lékaři zvládli obvolat pacienty nad 80 let a objednat je na očkování. A to jsou podle mého ty dílčí úspěchy, které tvoří celek. Občané mají opravdu těžké najít přesné informace. Bohužel jsme se dostali do takového stavu, kdy nám zásadní informace ohledně očkovací strategie říká pan premiér „exkluzivně“ pouze na svých sociálních sítích. Kdy ministr vnitra oznamuje vládní opatření na Twitteru, aniž by je sama vláda oficiálně oznámila. A kdy ministr zdravotnictví pořádá jeden tiskový brífink za druhým a občané to mají jako takovou telenovelu na pokračování. Tohle všechno je živnou půdou pro vznik a šíření dezinformací. A čím více tyto dezinformace zakoření, tím bude pro vládu těžší je v budoucnu nějakou jinou, snad povedenější, informační kampaní odbourávat.


Viktor Mahrik (Piráti)

Primárním zdrojem informací o COVID-19 jsou stránky ministerstva zdravotnictví, které řídí vakcinační strategii a distribuci vakcín do nemocnic. Praha provozuje několik portálů pro občany Prahy. Jedním zdrojem informací je skrze otevřenou platfromu Pragozor. Přehled odběrových míst včetně prokliků na možnost rezervace webu. Pro občany starší 80 let provozuje Praha ve spolupráci s Život 90 informační linku 800 160 166. Tato linka slouží především k asistenci s registrací a samotnou rezervací termínu očkování pro občany pozdního věku. Ostatní se mohou obracet na Pražskou hygienickou stanici na čísle 1221 nebo úřad své městské části.


Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, očkování, Praha, COVID-19, nemoc, Pražský magistrát, Alexandra Udženija, ODS, Zdeněk Hřib, Jana Černochová, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Dobrý

zajímalo by mě , kolik VIP a politiků je očkováno. jsou jich desítky a Babiš s tím nic nedělá , protože je jeden nich , To samé blatný. A ty jejich kecy , že jdou příkladem a lákají lidi si můžou strčit za klobouk

Sobota, 23. ledna 2021, 18:26Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Zvládá Praha očkování proti covidu? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.