Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SENÁTNÍ VOLBY: Kdo usiluje v Praze o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam

Necelý čtvrtrok zbývá do senátních voleb, které obmění třetinu jeho složení. V říjnu letošního roku si nové zástupce zvolí také ve třech částech hlavního města. Volební místnosti se otevřou na Praze 1, 5 a 9. Přehled kandidátů, kteří potvrdili účast ve volbách, připravila Pražská Drbna.

Volby do Senátu Parlamentu České republiky v roce 2020 jsou plánovány na 2. a 3. října 2020 současně s krajskými volbami. V těchto volbách obhajuje ČSSD 10 mandátů, KDU-ČSL 5, ANO 3, Zelení, STAN a ODS 2, SPOZ, Soukromníci a SLK po jednom mandátu.

V Praze 1 bude v podzimních volbách do Senátu obhajovat mandát někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. O křeslo se ve stejném obvodu budou ucházet také poslankyně ODS Miroslava Němcová, zastupitel Prahy 2 a aktivista Robert Veverka za Piráty, ředitel neziskové organizace Jakub Štědroň za ČSSD, antropolog Ivo T. Budil za Trikolóru a architekt Milan Urban za SPD. Vládní hnutí ANO v obvodu kandidáta nepostaví. Obvod Praha 1 zahrnuje kromě stejnojmenné městské části také Prahu 7, část Prahy 2 a Troju.

V Praze 5 obhajovat mandát advokát Václav Láska. Vládní ANO a ČSSD proti němu nasadí ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD). O křeslo se bude ucházet také třeba překladatel, publicista a bývalý diplomat Michael Žantovský s podporou opozičních ODS, TOP 09 a STAN a také SNK ED. Za KSČM bude kandidovat fotograf Roman Blaško, za SPD specialista v oboru umělé inteligence Milan Wünsch a za Trikolóru zastupitel Prahy 12 a ekonom Mansoor Maitah. Volební obvod Praha 5 zahrnuje kromě stejnojmenné městské části také Prahu 13, Řeporyje a Zličín.

Do boje o senátorské křeslo v Praze 9 se vydá dosavadní senátor David Smoljak (STAN), který se dostal do Senátu loni v doplňovacích volbách a nahradil Zuzanu Baudyšovou (ANO). Jemu se podle dosavadních informací nyní postaví historik Eduard Stehlík za ODS, někdejší poslanec Václav Krása nebo Vítězslav Novák z SPD. Vládní ČSSD posílá do voleb historika Davida Paláta, zatímco její partner z vládní koalice - ANO - kandidáta naopak nepostaví.

První kolo voleb se bude konat 2. a 3. října. Registrace kandidátů končí 28. července.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK, Wikipedia,

Štítky Praha, volby, Senát, Praha 1, Praha 5, Praha 9, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ČSSD, ANO 2011, ODS, Senát Parlamentu ČR, Starostové a nezávislí, Drbna.cz, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SENÁTNÍ VOLBY: Kdo usiluje v Praze o post senátora? Podívejte se na přehledný seznam  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.