Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Milion chvilek chystá protest v Praze. Vláda prý chtěla využít nouzový stav k překračování demokracie

Spolek Milion chvilek uspořádá 9. června v Praze protestní pochod ze Staroměstského náměstí k úřadu vlády. Jeho organizátoři chtějí dát najevo nesouhlas s chováním vlády, a to nejen v době epidemie nového koronaviru. Kabinet podle spolku šířil v období nouzového stavu chaos, omezoval práva občanů a překračoval své pravomoci. O chystané demonstraci Milion chvilek informoval v tiskové zprávě.

250 tisíc lidí na Letné

Spolek vede od roku 2018 kampaň za odstoupení Andreje Babiše z funkce předsedy vlády. Sbírá podpisy a pořádá demonstrace, z nichž dosud největší se uskutečnila 23. června loňského roku za účasti přibližně 250 tisíc lidí. Šlo o největší protestní shromáždění v Česku od revoluce v roce 1989.

V době koronavirové krize se podle spolku ukázalo, že u vládních představitelů vítězí jejich vlastní zájem nad zájmem veřejným. „Z krizových rozhodnutí se jeví jako nejproblematičtější nedostatečná ekonomická podpora lidí a firem, podivné vládní nákupy či podpora čínských firem na úkor firem českých," kritizuje postup kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) Milion chvilek. Vláda podle něj zároveň neprezentuje žádné plány, jak čelit nastávající ekonomické krizi nebo případné druhé vlně pandemie.

Překračování demokratických mantinelů

Vláda se podle spolku snažila v období koronavirové epidemie překračovat demokratické mantinely navrhováním problematických zákonů. „Ať už zákonem, který měl zakrýt skutečné majitele svěřenských fondů, zákonem který měl legalizovat podivné nákupy ministerstva zdravotnictví nebo současnou snahou protlačit bezemisní zákon ve zrychleném řízení kvůli nové stavbě Dukovan," vyjmenovává spolek.

Milion chvilek rovněž kritizuje výběr nových členů Rady České televize (ČT). „S volbou radních ČT opět přihlížíme rozkladu další instituce, která má chránit nezávislost médií," uvedl spolek. Sněmovna ve středu zvolila do patnáctičlenné Rady České televize (ČT) ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Část sněmovní opozice výsledek volby označila za ohrožení nezávislosti ČT.

Pochod ze Staromáku k úřadu vlády

Protestní pochod, který Milion chvilek organizuje, začne 9. června v 18:00 na Staroměstském náměstí. Účastníci odtud mají mlčky zamířit před sídlo vlády ve Strakově akademii. „Palčivé ticho pak bude ukončeno až hlasitým pokládáním otázek před úřadem vlády," uvádějí organizátoři protestu. Účastníky zároveň vyzývají, aby si z bezpečnostních důvodů vzali roušky a udržovali dvoumetrové rozestupy.

Nespokojenost s postupem vlády v období koronavirové krize dal Milion chvilek už koncem dubna. Protest, na kterém se sešly stovky lidí, měl podobu procházky z Letenských sadů k úřadu vlády.

Autoři | Foto Facebook Milion chvilek pro demokracii

Štítky demonstrace, koronavirus, vláda, Milion Chvilek, Praha, Úřad vlády České republiky, Staroměstské náměstí, Česká televize, Andrej Babiš, koronavirová krize, Luboš Xaver Veselý, Rada České televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milion chvilek chystá protest v Praze. Vláda prý chtěla využít nouzový stav k překračování demokracie  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.