Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Viktorka je přirozená součást Žižkova, fotbal by u nás měl zůstat, říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček

Klubu FK Viktoria Žižkov hrozí ztráta profesionální licence. Klub, který hraje druhou nejvyšší soutěž, musí do konce května předložit Fotbalové asociaci ČR plány na úpravy nevyhovujícího stadionu, který je ve vlastnictví Prahy 3. Na radnici panuje všeobecná shoda na tom, že fotbal by měl na Žižkově zůstat, uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Investice ve výši 23 milionů za poslední čtyři roky

Jak to tedy s žižkovskou Viktorkou bude? Stadion patří Praze 3, která jej pronajímá majiteli klubu FK Viktoria Žižkov Martinu Loudovi. Často se objevuje tvrzení, že do stadionu Praha 3 neinvestovala. „Není to tak úplně pravda. Jen od roku 2016 se zde investovalo zhruba 23 milionů korun. Příjmy z nájmu pokryjí sotva běžnou údržbu, která každoročně vychází na další milión," popsal situaci Jiří Ptáček.

Licenční komise majiteli stadionu potažmo majiteli klubu vytýká nevyhovující stav jižní tribuny, absenci velkoprostorové tabule, absenci kamerového systému, monitoringu, nedostatečnou kapacitu toalet, chybějící ošetřovny pro diváky i rozcvičovací prostory pro hráče a v neposlední řadě absence parkovacích míst.

Konec piva a klobásy v 10:15? Viktorce Žižkov hrozí ztráta licence, když neopraví stadion

Netahal jsem fotbal na Žižkově z bahna, abychom se teď museli stěhovat pryč, jsme tu doma a chceme tu hrát, uvedl majitel FK Viktoria Žižkov Martin Louda, které hrozí ztráta profesionální licence. Klub, který hraje druhou nejvyšší soutěž, musí do...

Viktorka jako přirozená součást Žižkova

„Všichni musí okamžitě začít konat. Nutné opravy musí bezodkladně provést buď radnice, coby vlastník, nebo klub. S ohledem na fanoušky nesmíme připustit variantu, že stadion nezachráníme,“ uvedl na klubovém webu majitel Viktorky Martin Louda.

Viktorku bere starosta jako přirozenou součást Žižkova. „Na radnici panuje všeobecná shoda na tom, že ji chceme uchránit a fotbal by měl na Žižkově zůstat. To je základní východisko," vysvětluje svůj postoj starosta Ptáček.

Aby se mohla na žižkovské stadionu nadále hrát profesionální soutěž, budou potřeba investice ve výši asi padesáti milionů korun. „Má městská část investovat další desítky miliónů korun do profesionálního fotbalu? Profesionální fotbal je dost drahý sport," klade si starosta otázku.

Prakticky všechny okolní pozemky včetně parku jsou v soukromém vlastnictví.

Ambiciózní majitel klubu chce stadion odkoupit

Ambiciózní majitel klubu Martin Louda dal do pořádku finanční situaci kolem Viktorky, která dlouhé roky nebyla v pořádku. „V úterý jsme od něj dostali nabídku na odkup stadionu za odhadní cenu a příslib, že zde vybuduje nový fotbalový svatostánek. Avizuje, že kromě nákupu pozemku je připraven investovat 380 milionů, aby stadion trvale splňoval požadavky pro pořádání utkání profesionálních soutěží I. a II. fotbalové ligy," uvedl Ptáček.

Podle starosty je základem získání licence na následující sezónu. „Pokud by se vlastníkem stadionu skutečně měl stát fotbalový klub, muselo by se najít takové řešení, které bude garantovat, že se slibovaný stadion skutečně postaví," vysvětluje starosta své obavy.

Současná odhadní cena je podle Jiřího Ptáčka jen zlomkem toho, jakou by měl pozemek hodnotu, pokud by někdo v budoucnosti změnil územní plán a rozhodl se území zastavět čímkoliv jiným.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Jiří Ptáček, starosta Prahy 3

Štítky fotbal, Žižkov, Viktoria, Jiří Ptáček, Praha 3, FK Viktoria Žižkov, Praha, FC Viktoria Plzeň, radnice, soutěž, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktorka je přirozená součást Žižkova, fotbal by u nás měl zůstat, říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.