Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Piráti navrhují prodej sochy Koněva. Peníze chtějí dát obětem komunismu, starostu hodlají vyměnit

Piráti z městské části Praha 6 navrhují odprodej sochy maršála Koněva, která je nyní umístěna v depozitáři. Cena by podle návrhu usnesení, které chtějí projednat na nadcházejícím zastupitelstvu, měla vycházet ze znaleckého posudku. Peníze chtějí darovat obětem komunismu.

Zastupitelský klub Pirátů na Praze 6 chce odprodejem sochy uzavřít celou kauzu, kterou odstartovalo její odstranění z náměstí Interbrigády. „Rozeštvávání lidí a urážky, které zaznívají jak od starosty Koláře, tak v opačném směru z Ruské federace musejí přestat. Snažíme se tímto nabídnout smysluplné řešení v zájmu všech občanů, namísto pokračujících urážek ze všech stran,“ říká předseda zastupitelského klubu Pirátů na Praze 6 Ondřej Chrást.

Piráti v usnesení apelují na Ministerstvo zahraničních věcí, aby se angažovalo v této kauze a zprostředkovalo prodej podle znaleckého posudku. „Peníze pak chceme darovat obětem komunistického režimu, kteří si to bezesporu zaslouží,“ dodal Chrást.

Servítky si dnes nebral předseda místního sdružení Pirátů na Praze 6 Miloš Vlach. „Starosta Kolář se v posledních týdnech chová diplomaticky asi jako slon v porcelánu. Nesmyslnou eskalací spor o Koněva dohnal až do situace, která je vše jen ne důstojná a více či méně ohrožuje většinu Zastupitelstva městské části. Celá tato epizoda je dalším střípkem mozaiky, pro kterou nám dává smysl jej ve funkci nahradit někým kompetentnějším,“ shrnul Vlach.

Bezpečnostní riziko z Ruska

Sochu nechala městská část demontovat začátkem dubna, když k odstranění sochy kontroverzního sovětského maršála z náměstí Interbrigády v Bubenči využila nouzový stav. Přesun sochy se podle starosty chystal od září, rada o odstranění rozhodla na mimořádném zasedání v noci z 2. na 3. dubna.

Radnice tehdy využila nynější situace, kdy je v zemi striktně omezen volný pohyb na veřejnosti, protože se tak přesun Koněvovy sochy do depozitáře mohl odehrát bez "humbuku".

Starostova slova způsobila pořádný poprask mezi příznivci Ruska. Starosta Kolář totiž zmínil demonstrace, kde účastníky nazval "prapodivnými lidmi z pravicové i levicové spodiny", kteří loni v září protestovali proti zakrytí sochy ochrannou plachtou.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má po odstranění sochy maršála Koněva policejní ochranu. S informací přišel minulý týden Respekt, podle kterého může být Kolář v nebezpečí. Spolu s ním je chráněn i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na možnou bezpečnostní hrozbu měl být upozorněn také starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Trojice pražských politiků se dlouhodobě vyhraňuje proti ruskému režimu. Zdroje Respektu tvrdí, že do Prahy přicestoval ruský občan, který by mohl pro Koláře představovat ohrožení.

Starosta Prahy 6 je pod policejní ochranou. Podívejte se, jak se vyvíjela kauza kolem odstranění sochy Koněva

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má po odstranění sochy maršála Koněva policejní ochranu. S informací přišel Respekt, podle kterého může být Kolář v nebezpečí. Spolu s ním je chráněn i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na možnou...

Foto Praha 6

Štítky ČR, Rusko, správa, historie, Praha, Koněv, socha, peníze, Ondřej Kolář, městská část, Ondřej Chrást, Česká pirátská strana, Zdeněk Hřib, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti navrhují prodej sochy Koněva. Peníze chtějí dát obětem komunismu, starostu hodlají vyměnit  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.