Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ODS kritizuje Hřiba. Jeho přístup ke koronavirové krizi připomíná spíše chaos, říká vedení strany

Na čtvrtečním zastupitelstvu hlavního města bude nejspíš rušno. Už před samotným jednáním se do primátora Zdeňka Hřiba pustila ODS, podle které chce primátor na jednání řešit nepodstatné věci. ODS vyzývá primátora, abych změnil program jednání a neřešil čestná občanství, ale předložil strategii pro záchranu Prahy.

Na programu jednání zastupitelstva je v tento například prodej městských pozemků, udělování čestných občanství nebo převody vlastnictví sloupů veřejného osvětlení. „Vyzýváme primátora, aby urychleně změnil program jednání zastupitelstva a začal neprodleně systematicky řešit akutní problémy Prahy, jejích obyvatel či krizí postižených živnostníků, podnikatelů a firem na jejím území,“ říká předsedkyně klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Občanská demokracie požadujeme, aby vládnoucí pražská koalice představila konkrétní kroky pro okamžitou pomoc živnostníkům a podnikatelům, návrhy opatření, které je potřeba projednat s vládou či poslaneckou sněmovnou, a rovněž modely vývoje městského hospodaření. 

Podle předsedy ODS Praha Tomáše Portlíka zatím připomíná přístup primátora ke „koronavirové krizi“ spíše chaos, vláda města je neřízená a koalice spolu nemluví. „Primátor má se svým náměstkem pro finance ukázat, jak bude reálně vypadat letošní a příští rozpočet Prahy, předložit plán úspor v provozu metropole, zahájit debatu o odložení některých zbytných investic, a naopak podpořit takové investice, které povedou k povzbuzení trhu,“ říká Portlík, který je zároveň členem pracovní skupiny, která se dnes podruhé sešla za účelem sestavení kroků podpory pro pražské podnikatele.

Praha podpoří malé a střední podnikatele. Na pomoc jim dá 500 milionů korun

Vedení hlavního města Prahy se rozhodlo přesměrovat finanční prostředky z pražského operačního programu Praha - Pól růstu. Do pražské verze záchranného programu s pracovním názvem Covid PRAHA půjde přes 500 milionů korun na pomoc malým a středním...

„Primární odpovědnost je bohužel na vládě, ta má k praktické pomoci nástroje i peníze. My na úrovni města připravujeme, co je v naší moci. Vedle už připraveného záchranného programu COVID Praha řešíme například odpouštění nájmů nebo jeho části podnikatelům, kteří museli kvůli rozhodnutí vlády zavřít a mají své provozovny v městských nemovitostech. V jakém rozsahu toto prominutí bude, o tom bude koalice teprve jednat. Za sebe mohu říct, že TOP 09 bude podporovat maximální možné prominutí, protože se opravdu bojíme toho, jak velký dopad současná koronakrize bude mít na pražské podnikatele,“ doplňuje předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Praha jedná s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem o rozšíření půjček v rámci programů Covid. Jako překlenovací rychlou pomoc hlavní město realokovalo v Českomoravské záruční a rozvojové bance na pomoc malým a středním podnikatelům přes 500 milionů korun z fondů EU určených pro Prahu. Rozhodnuto už bylo o odkladech nájmů pro podnikatele a firmy sídlící v prostorách města s možností jednat o úplném odpuštění nájmu podle míry postižení konkrétního sektoru epidemií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky Praha, Hřib, Udženija, Portlík, Pospíšil, zastupitelstvo, ODS, primátor, Zdeněk Hřib, koronavirová krize, vláda, koalice, Alexandra Udženija, Evropská unie, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS kritizuje Hřiba. Jeho přístup ke koronavirové krizi připomíná spíše chaos, říká vedení strany  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.