Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Starosta Kolář : Praha 6 využila stavu nouze k odstranění Koněvovy sochy

Radnice Prahy 6 využila nouzový stav, který v Česku platí kvůli koronavirové epidemii, k odstranění sochy kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Bubenči. V České televizi to řekl starosta šesté městské části Ondřej Kolář (TOP 09). Přesun sochy se podle něj chystal od září, rada o odstranění rozhodla na mimořádném zasedání v noci na pátek. Mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek dopoledne uvedl, že šlo o dlouhodobě připravovanou akci, která s opatřeními proti epidemii nesouvisí.

Maršál Koněv se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku. Proti postupu radnice ostře protestovali jak čeští komunisté, tak Rusko prostřednictvím svého velvyslanectví nebo prezident Miloš Zeman. Socha byla odvezena do depozitáře, v budoucnu má být umístěna v chystaném Muzeu paměti 20. století.

Radnice podle Koláře využila nynější situace, kdy je v zemi striktně omezen volný pohyb na veřejnosti, protože se tak přesun Koněvovy sochy do depozitáře mohl odehrát bez "humbuku".

Jeho slova způsobila pořádný poprask mezi příznivci Koněva. Starosta totiž zmínil demonstrace, kde účastníky nazval "prapodivnými lidmi z pravicové i levicové spodiny", kteří loni v září protestovali proti zakrytí sochy ochrannou plachtou.

Využití nouzového stavu Kolář nepovažuje za zbabělé, protože přesun sochy radnice plánovala řadu měsíců. "Té věci to jedině pomohlo," míní.

Podstavec po soše však nezůstal prázdný dlouho. Koněva vystřídala rudá hlava Stalina s černou rouškou. Zatím není jasné, jak dlouho na místě vydrží. Na náměstí Interbrigády má vyrůst památník osvobození Prahy.

Socha Koněva v Praze 6 byla demontována. Přesune se do muzea

Z podstavce v Praze 6 byla dnes dopoledne demontována bronzová socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Radnice tím naplnila usnesení zastupitelstva ze září loňského roku.

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, Rusko, historie, správa, Praha, socha, Ivan Stěpanovič Koněv, Ondřej Kolář, Ondřej Šrámek, Česká televize, TOP 09, Česko, Bubeneč, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Kolář : Praha 6 využila stavu nouze k odstranění Koněvovy sochy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.