Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vedení Prahy ani po výzvě ministerstva neupraví vyhlášku o regulaci hazardu

Vedení Prahy neplánuje upravit vyhlášku regulující hazard, k čemuž jej na základě prověření úpravy vyzvalo ministerstvo vnitra. Městští radní dnes výzvu pouze vzali na vědomí a schválili, že nepožadují její projednání zastupitelstvem. Na program ji nicméně ještě může navrhnout opozice. Radní Adam Zábranský (Piráti) chce o zákonnosti vyhlášky nechat rozhodnout Ústavní soud.

Nynější vyhláška platí v metropoli od roku 2021. Zavedla plošný zákaz herních automatů a v případě takzvané živé hry, tedy her s lidským personálem, umožnila městským částem si vybrat, zda ji na svém území povolí, či ne. Část z 57 městských částí zvolila úplný zákaz hazardu.

Právě to se ukázalo jako problém, protože podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má být regulace na celém území metropole stejná. Úřad město kvůli aktuální i předchozí vyhlášce pokutoval, čemuž se magistrát brání soudně. Dvě udělené pokuty činí v součtu asi pět milionů korun.

Na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podnětů individuálních stěžovatelů letos začalo úpravu prověřovat i ministerstvo vnitra. To v březnu rozhodlo stejně jako antimonopolní úřad a vyzvalo magistrát, aby na nejbližším jednání zastupitelstva zjednal nápravu zrušením části vyhlášky týkající se živé hry.

Pokud tak ve dvouměsíční lhůtě od rozhodnutí neučiní, může ministerstvo ve správním řízení pozastavit platnost daných ustanovení vyhlášky a předat návrh na jejich zrušení Ústavním soudem. „Což je něco, co my vlastně taky chceme, aby ÚS co nejdříve rozhodl, jestli je ta naše vyhláška v souladu se zákony, nebo není," řekl dnes Zábranský.

Město se rozchází s názorem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěžei ministerstva vnitra v tom, že podle něj mají městské části jako volené samosprávy nárok na to si stanovovat vlastní způsob regulace. Finálně podle Zábranského může rozhodnout právě jen Ústavní soud, k němuž město plánovalo v případě nutnosti dospět i u žalob proti pokutám od antimonopolního úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hazard, regulace, Ministerstvo vnitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Prahy ani po výzvě ministerstva neupraví vyhlášku o regulaci hazardu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.