Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má Praha pomáhat lidem v boji s vysokými cenami energií? Odpovídají zastupitelé

Vyšší zálohy na energie, zároveň i nedoplatky. Pražané se musí potýkat s dražšími cenami energií a i když se snaží šetřit, mnoho z nich má se zaplacením problémy. Mělo by lidem v nouzi město s energiemi pomoci? Zeptali jsme se zastupitelů.

Otázka: Mělo by hlavní město pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou omezené.


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Patrik Nacher (ANO)

Do určité míry ano, ideální by to bylo ve spolupráci se státem. Protože ceny energií nemají s komunální politikou moc společného. Už jsem dřív navrhoval, aby například městská firma Pražská plynárenská měla zvláštní službu nebo produkt pro lidi, kteří jsou ve finanční nouzi, kteří pobírají nějakou podporu tohoto typu. Měli by speciální tarif, který by jim pomohl v aktuální situaci. Pomoc tohoto typu je dlouhodobě únosnější a udržitelnější než to, že se ti lidé nechají padnout. Potom to stát a město může na dodatečných nákladech v souvistlosti s insolvencemi či exekucemi vyjít dráž.

Adam Scheinherr (Praha Sobě)

Smyslem pomoci ohroženým domácnostem s vysokými cenami energií je předejít ztrátě bydlení, která je pro společnost ve výsledku vždycky jen dražší a náročnější na řešení. Už v minulém volebním období jsme založili Sociální nadační fond, který umí takové situace řešit, a poskytli jsme mu i dostatečné finanční krytí. Nejde jen o pasivní pomoc v podobě dávky na energie, ale o příspěvek na snížení energetické náročnosti domácnosti.

Kateřina Arnotová (STAN)

Podporu ohrožených skupin obyvatel by měl primárně řešit stát v rámci stávajícího systému sociální podpory, například navýšit příspěvek na bydlení. Pomoc města by v tomto směru byla spíš nesystémová. Něco jiného jsou povodně nebo jiné katastrofy, třeba covid. Tam město operativně pomoci může, ale v těchto případech, které nejsou nárazové, by město stát suplovat nemělo.

Daniel Mazur (Piráti)

Praha v situaci masivního nárůstu cen v letech 2022 a 2023 pomáhala skrze balíček pomoci Pražanům. Ceny na elektřiny burze se již dostaly na předkrizovou úroveň, takže podle našeho názoru již pominula potřeba podporovat s úhradou energií. Nicméně Pražané v letošním roce mohou využívat balíčku okamžité pomoci Pražanům na úhrady nákladů spojených s inflací. Na případné nové krizové situace jsme jako Praha připraveni operativně reagovat, jak jsme dokázali již v minulých letech.

Milan Urban (SPD)

Krátkodobě je samozřejně potřebné pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií, ale prostředky Prahy nejsou nevyčerpatelné. Primárně je třeba jít po příčině těchto vysokých cen a to je Green Deal, energetická burza a emisní povolenky. To je úkol vlády v Bruselu a zejména Evropské komise a Evropského parlamentu. Tyto tři škodící články je třeba změnit. Nejprve ve volbách do EP v červnu volit strany hájící národní zájmy, v ČR je to pouze SPD, a příští rok zvolit jinou vládu než pětikoalici. Jiná cesta ke zlepšení není.


Ze zastupitelského klubu ODS na dotaz redakce nikdo neodpověděl.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky energie, ceny, pomoc, finance, Praha, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má Praha pomáhat lidem v boji s vysokými cenami energií? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.