Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stovky Rusů přišly volit prezidenta na ruské velvyslanectví v Praze

Na ruské velvyslanectví v Praze - Bubenči přišlo během pátku hlasovat v prezidentských volbách víc než 1600 ruských občanů, kteří v Česku například pracují nebo studují. Ambasáda to uvedla na sociálních sítích. Prezidentské volby se v Rusku konají od pátku do neděle, v Česku mohli ruští občané volit pouze v pátek. Volební místnost byla otevřená od 08:00 do 20:00, zájemci stáli v dlouhé frontě. Výsledky hlasování v ČR budou zveřejněny po sečtení hlasů v celém Rusku, což se očekává v pondělí.

Ve 20:00 bylo dokončeno předčasné hlasování pro všechny voliče ve volební místnosti č. 8330 na ruské ambasádě v České republice. Volit mohlo více než 1600 ruských občanů," uvedlo velvyslanectví.

Podle všeobecného očekávání si ve volbách zajistí již pátý mandát současný vládce Kremlu. Formálně úřady do voleb zaregistrovaly čtyři kandidáty, vedle Putina ještě Nikolaje Charitonova za komunisty, Leonida Sluckého, který předloni v čele nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) vystřídal zesnulého dlouholetého šéfa strany Vladimira Žirinovského, a Vladislava Davankova z parlamentní strany Noví lidé. K volbám úřady nepřipustily mimo jiné Borise Naděždina, který vystupoval jako protiválečný kandidát. Volby se konají krátce po smrti Putinova oponenta Alexeje Navalného, který zemřel v únoru v ruském vězení za polárním kruhem.

Jedenasedmdesátiletý Putin je u moci 24 let a další zvolení prodlouží jeho vládu nejméně do roku 2030. Vzhledem k několik let starým ústavním změnám se poté bude moci o prezidentský post ucházet znovu. Podle médií je výsledek voleb téměř jistý, očekává se Putinova výhra s drtivou většinou hlasů.

Během pátku přišla hlasovat třetina ruských voličů. Ruský režim podle zahraničních médií usiluje o vysokou účast, která by legitimizovala další Putinovo působení v úřadě a ukázala jednotu národa, který se kvůli invazi na Ukrajinu ocitá ve stále větší mezinárodní izolaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky Rusko, volby, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky Rusů přišly volit prezidenta na ruské velvyslanectví v Praze  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.