Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Macron s Pavlem uctili u Filozofické fakulty oběti prosincové střelby

Francouzský prezident Emmanuel Macron spolu s prezidentem Petrem Pavlem dnes odpoledne na Palachově náměstí v Praze uctili památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Macron s Pavlem se k fakultě přesunuli po jednání na Pražském hradě, kde diskutovali o pokračující podpoře Ukrajiny nebo české iniciativě na zajištění munice, ke které se Francie připojí.

Macron s Pavlem položili věnce k pamětní desce Jana Palacha. Pietního aktu se zúčastnila také rektorka UK Milena Králíčková a děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková. Oba prezidenti na Palachovo náměstí dorazili s více než hodinovým zpožděním oproti plánu. Mezi přihlížejícími bylo také několik lidí s palestinskými vlajkami. Na transparentech měli hesla "Stop zaslepené podpoře Izraele" nebo "Hladovění se používá jako válečná zbraň".

Francouzský prezident následně zamířil do Strakovy akademie na schůzku s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle úřadu vlády budou hlavními tématy jednání obranná spolupráce, energetika či válka na Ukrajině. Politici také podepíšou akční plán strategického partnerství obou zemí na roky 2024 až 2028. Dokument upravuje vzájemnou spolupráci v mnoha odvětvích, například v obraně, bezpečnosti či azylové politice.

Francouzský prezident se také vpodvečer zúčastní česko-francouzského jaderného fóra v Rudolfinu. Odpoledne na něm vystoupí například Frédéric Leliévre ze společnosti Framatome, ředitel firmy ORANO Nicolas Maes nebo předseda Technologické agentury Petr Konvalinka. Francouzská státní elektrárenská společnost EDF, která provozuje největší síť jaderných elektráren v Evropě, je spolu s jihokorejskou firmou KHNP jedním z uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech.

Dnes ráno se Macron sešel na Francouzském lyceu v Praze se studenty a zástupci francouzské komunity žijícími v Česku. V projevu vyzval spojence Ukrajiny, aby nebyli zbabělci tváří v tvář silám, které se staly nezastavitelnými a které každým dnem rozšiřují hrozbu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražský hrad, Zuzana Böhnisch, Filozofická fakulta UK

Štítky Pavel, Macron, pieta, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Macron s Pavlem uctili u Filozofické fakulty oběti prosincové střelby  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.