Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Piráti zahájili obnovu loni zrušeného místního sdružení v Praze 1

Piráti v hlavním městě zahájili obnovu svého místního sdružení v Praze 1, které bylo loni zrušeno. Ustaven byl přípravný tým, který obnovu buňky přichystá. Místní sdružení má znovu vzniknout ještě letos. Piráti hlasováním na svém internetovém fóru loni v květnu rozhodli zrušit devítičlennou stranickou buňku v Praze 1 kvůli vnitřním neshodám a postupu při vyjednávání o koalici v Praze 1 po volbách v roce 2022. Krajské fórum se 85 hlasy přiklonilo k rozpuštění, což jsou více než tři pětiny ze 136 hlasujících.

„Náš tým tvoří lidé, kteří v Praze 1 opravdu žijí a jsou ochotni pro ni něco udělat. Většina z nás již byla součástí pirátského týmu v Praze 1 a víme, co místní občany pálí. Krajské předsednictvo nás plně podpořilo a v průběhu letošního roku počítáme s činností na úrovni místního sdružení, které se připraví na volby v roce 2026, a to jak do místního zastupitelstva, tak i do Senátu," uvedla v tiskové zprávě vedoucí přípravného týmu Jana Raiterová.

Buňka v Praze 1 podle loňského vyjádření předsedy pražských Pirátů Ondřeje Chrásta dlouhodobě nefungovala, mezilidské rozpory vedly k rozpadu funkční koalice v roce 2020 a k netransparentně uzavřené koaliční smlouvě po volbách v roce 2022. Většina Pirátů v Praze 1 s navrhovaným zrušením místní buňky tehdy nesouhlasila.

Piráti v Praze 1 po předloňských volbách vytvořili koalici s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1, a nikoliv s občanským uskupením Praha 1 Sobě, které mnoho členů a příznivců strany považovalo za logického partnera. Pirátská členská základna však následně hlasováním zrušila souhlas se vstupem do koalice. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů v Praze 1 však i přesto ve vedení městské části zůstali a strana jim poté pozastavila členství.

Komunální volby v roce 2022 v Praze 1 vyhrála Praha 1 Sobě, když získala sedm mandátů. Druhá skončila ODS s pěti mandáty a třetí Piráti se čtyřmi. Do zastupitelstva se dále dostala koalice My, co tady žijeme se čtyřmi zastupiteli, tři zastupitele má na pátém místě ANO. Po dvou zastupitelích získali TOP 09 a Rezidenti 1. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů byli loni ze strany vyloučeni kvůli nerespektování stranického hlasování, které rozhodlo proti účasti v koalici. Zbylá Pirátka Nikol Švecová na mandát rezignovala a nahradila ji bezpartijní Jana Sobotková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky Piráti, Praha, sdružení, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti zahájili obnovu loni zrušeného místního sdružení v Praze 1  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.