Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANO v Praze požaduje kvůli Libeňskému mostu mimořádné jednání zastupitelů

Opoziční zastupitelé hnutí ANO v Praze požadují svolání mimořádného jednání městských zastupitelů. Na zasedání chtějí diskutovat zejména o částečném uzavření Libeňského mostu a o jeho stavu a postupu oprav. Témat k řešení se ale najde víc, sdělil dnes opoziční zastupitel a předseda magistrátního kontrolního výboru Ondřej Prokop (ANO). Nyní ANO shání podpisy zastupitelů pod žádost o svolání zasedání, potřebují podpisy alespoň třetiny z 65 zastupitelů.

„Situace v Praze začíná být opravdu neúnosná. Proto jsme v minulém týdnu oslovili předsedy zastupitelských klubů, aby se připojili k naší žádosti o svolání mimořádného zastupitelstva. Ještě sháníme podpisy," uvedl Prokop.

Ke svolání mimořádného zasedání je potřeba podpisu nejméně jedné třetiny ze 65 zastupitelů. ANO má 14 mandátů. Po jejich doručení má primátor Bohuslav Svoboda (ODS) 15 dní na svolání schůze.

Libeňský most neočekávaně zavřela Technická správa komunikací v jedné z jeho částí, konkrétně inundační most na Rohanském ostrově, minulý týden ve čtvrtek. Uzavřen zůstane několik týdnů. TSK nyní vyprojektuje a nechá vyrobit konstrukci, kterou umístí pod most. Poškození pravděpodobně způsobily silné mrazy. Město chystá celkovou opravu, při které budou některé části zcela zbourány a most přes Vltavu nahradí replika.

„Koalice před vánočními svátky oznámila jeho 'rekonstrukci', která je v podstatě výstavbou nového mostu a mnohonásobně dražší než varianta, kterou hnutí ANO navrhovalo před šesti lety," uvedl Prokop.

Opoziční zastupitelé chtějí na zasedání řešit také další témata. „Po tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Praha nepodporuje Linku důvěry, o jejíž potřebě nemusíme snad ani diskutovat," dodal Prokop.

Zastupitelský klub ANO se dnes rozhodl, že pokud se jeho zastupitelům nepodaří sehnat dostatek podpisů, budou chtít témata projednat na řádném zasedání. „Zřejmě se to nepodaří, protože některým zastupitelům vadí termín, že příští týden je řádné zasedání, jiným vadí některá navrhovaná témata. Pokud se tedy námi navrhované materiály neprojednají na řádném zasedání, nebo nedostatečně, tak hned po jeho skončení začneme sbírat podpisy pro svolání mimořádného znovu," řekl poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher.

Podle něj by v tom případě řada zastupitelů mimořádné zasedání podpořila. „Odpadl by argument termínu a upravili bychom navrhovaný program," dodal Nacher.

Hnutí ANO skončilo v Praze v komunálních volbách v roce 2022 na druhém místě se ziskem 19,33 procenta hlasů, což představuje 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vládne společně s Piráty a STAN a má v zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ANO, zastupitelstvo, Libeňský most, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO v Praze požaduje kvůli Libeňskému mostu mimořádné jednání zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.