Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Post předsedy pražského ANO obhájil Prokop, hnutí opustil místopředseda Ryvola

, aktualizováno 5. ledna 2024, 15:47

Post předsedy pražského ANO obhájil ve čtvrtek večer na krajském sněmu pražský zastupitel a předseda magistrátního kontrolního výboru Ondřej Prokop. Hlasovalo pro něj 64 ze 73 přítomných členů. Hnutí opustil místopředseda a radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola.

 Na sněmu byl poté zvolen prvním místopředsedou Martin Benkovič a dalšími členy vedení se stali Zdeněk Kučera, Renáta Kašická a Lenka Vedralová. Ryvola podle vyjádření pro Seznam Zprávy odešel kvůli nespokojenosti s poměry uvnitř pražské organizace. ANO je v pražském zastupitelstvu druhé volební období v opozici.

„Hnutí ANO nejenže Prahu umí, ale umíme ji jako jedni z nejlepších. Důvod je jednoduchý: billboardové ´makáme´ není pouze prázdným heslem, ale každodenní realitou našich členů, kteří už v městských částech odvedli neuvěřitelný kus práce," uvedl Prokop.

Po vzoru celostátního vedení chce Prokop v metropoli sestavit stínovou radu města, která každý měsíc přinese vlastní návrhy řešení problémů, a to mimo jiné dopravy, sociálních věcí nebo školství. „Mrzí mě, že současná spící rada aktuální problémy města neřeší," uvedl. Druhou novinkou bude ideová konference, kterou chce letos uspořádat. Podporovat bude Prokop také mladé členy hnutí sdružené v Mladém ANO.

Na čtvrtečním sněmu opustil hnutí radní Prahy 1 a dnes již bývalý místopředseda pražského ANO Vojtěch Ryvola. Podle jeho vyjádření pro server Seznam Zprávy se tak stalo kvůli nespokojenosti uvnitř pražského ANO, kdy podle něj nastala „privatizace hnutí". „Jakékoliv rozhodování je v rukou malé uzavřené skupinky lidí a řadoví členové jsou dobří tak na roznášení letáků při volbách," citoval Ryvolu server.

Ryvola zůstává v radě Prahy 1, kde je ANO spolu s nezávislými kandidáty v koalici pod názvem Naše Praha 1. Podle radního Prahy 1 Karla Grabeina Procházky (ANO) by Ryvolův odchod z hnutí neměl mít vliv na stabilitu koalice. „Co se může stát je, že pan Ryvola již nebude v našem zastupitelském klubu a přestoupí do jiného," řekl. Dodal, že Ryvolův odchod v klubu očekávali, a nejde tak o překvapení, o dalším postupu budou ještě jednat.

Ryvola řekl, že by rád zůstal v zastupitelstvu a vedení městské části jako člen klubu Naše Praha 1. Dodal, že hlavním důvodem jeho odchodu byla nespokojenost s opoziční prací hnutí ANO v pražském zastupitelstvu, která je podle něj málo konstruktivní. „Opozice se má vyznačovat dvěma věcmi, má kritizovat, ale i přinášet návrhy řešení. ANO jenom kritizuje," řekl.

Hnutí ANO skončilo v Praze v komunálních volbách v roce 2022 na druhém místě se ziskem 19,33 procenta hlasů, což představuje 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vládne společně s Piráty a STAN a má v zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Ondřeje Prokopa

Štítky ANO, Prokop, předseda, strana, Ryvola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Post předsedy pražského ANO obhájil Prokop, hnutí opustil místopředseda Ryvola  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.