Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Policie bude řešit heslo „From the River to the Sea Palestine will be free“. Jeho provolávání může být trestné

Zástupci ministerstva vnitra, policie a Nejvyššího státního zastupitelství diskutovali o tom, jak budou posuzovat projevy na demonstracích, které svolávají lidé na podporu Palestiny v konfliktu s Izraelem. Ministerstvo vnitra upozornilo, že policie bude sledovat provolávání hesla „From the River to the Sea Palestine will be free“, které může naplňovat znaky trestného činu.

„From the River to the Sea Palestine will be free“

Heslo „From the River to the Sea Palestine will be free“ v překladu znamená „Od řeky k moři Palestina bude svobodná“. Jde o slogan, který označuje oblast mezi řekou Jordán a Středozemním mořem, která zahrnuje Izrael a palestinská území. Heslo je součástí volání Palestinců po osvobození od údajného útlaku ze strany Izraele, ale i dalších okolních režimů.

Jednání o užívání tohoto problematického hesla na demonstracích v České republice se zúčastnili zástupci ministerstva vnitra, vedení policejního prezidia, Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, Nejvyššího státního zastupitelství a pražského magistrátu.

Před sídlem Ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí se dnes sešly dvě stovky lidí, aby demonstrovaly proti podpoře, kterou česká vláda vyjadřuje Izraeli. Ten podle nich v Gaze páchá válečná zvěrstva. Je to třetí propalestinská akce...

Sociálními sítěmi se šíří výzvy o "zplynování židovských psů" a na demonstracích napříč západoevropskými městy lidé skandují, že je potřeba "zničit Izrael". Evropa čelí nárůstu antisemitismu v reakci na konflikt mezi židovským státem a...

V reakci na propalestinskou demonstraci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy se dnes na pražském Václavském náměstí sešla skupina přibližně dvaceti lidí na podporu Izraele. Byla mezi nimi i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)...

„Veškeré okolnosti používání tohoto hesla bude policie vyhodnocovat individuálně“

Všechny jednací strany se dohodly, že užití hesla je v kontextu útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října 2023 problematické a mohlo by naplňovat znaky trestného činu. „Vazba na hnutí Hamás a další organizace volající po zničení státu Izrael je dle ministerstva vnitra jednoznačná, heslo bylo historicky většinově využíváno ve spojení s jasně deklarovaným požadavkem na zničení existence státu Izrael a odstranění části obyvatelstva jakoukoli, i násilnou formou,“ uvedla Klára Dlubalová z odboru komunikace ministerstva vnitra.

„Policie se proto bude provolávání tohoto hesla i jeho propagaci na transparentech během demonstrací aktivně věnovat. O problematickém charakteru hesla bude mimo jiné předem informovat svolavatele demonstrací,“ doplnila Dlubalová.

Podle ministerstva vnitra může užití hesla naplňovat skutkovou podstatu některých trestných činů, a to například podpory a propagace terorismu, podněcování nenávisti proti skupině osob, případně popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Veškeré okolnosti používání tohoto hesla bude policie vyhodnocovat individuálně,“ uzavřela Klára Dlubalová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ema Dvořáková

Štítky Palestina, Izrael, válka, From the River to the Sea Palestine will be free, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafii se musí spojit všichni lidé, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Mafie psychopatů vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů Pandora rájařů(u nás300, v Izraeli 665), viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, Minúta pravdy Milana Uhríka, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, Pearl Harbor, Heydrich, Hlava22, Vietnam, Jugoslávie, Obchodní centrum NY, Arábie, alej andělů, Afgánistán, prodej vražedného šrotu do míst konfliktů je zakázán ! Na U rádiu o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova, na bezpressu.news/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno, zaTošovského, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! O důvodech dnešního marasmu píšu více ve vláknech diskusí.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 11:25Odpovědět

Policie bude řešit heslo „From the River to the Sea Palestine will be free“. Jeho provolávání může být trestné  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.