Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Propalestinští aktivisté protestovali v centru Prahy. Nepodporujeme Hamás, Izrael páchá válečná zvěrstva, říkají

, aktualizováno 25. října 2023, 20:08

Před sídlem Ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí se dnes sešly dvě stovky lidí, aby demonstrovaly proti podpoře, kterou česká vláda vyjadřuje Izraeli. Ten podle nich v Gaze páchá válečná zvěrstva. Je to třetí propalestinská akce v Praze.

„Jsme tady, abychom vyjádřili svůj odpor a vztek nad kolektivní mstou na Palestincích v Gaze. Abychom odsoudili nekritickou podporu, kterou naše vláda slepě poskytuje izraelské vládě, aby se mstila na nevinných,“ uvedli organizátoři z Mezinárodního hnutí solidarity na svém webu. 

Ohlášené shromáždění monitoruje i policie. Jak redaktorovi Pražské Drbny na místě sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová, sešlo se asi dvě stě lidí. Mají palestinské vlajky a transparenty, kterými vyzívají k ukončení genocidy v Gaze. „V současné chvíli je to bez protiprávního jednání," dodala Siřišťová.

Od ministerstva, kde zazněly projevy, se účastníci po šesté hodině za skandování hesla Be free Palestine vydali pochodem přes Hradčanské náměstí Nerudovou ulicí na Malostranské náměstí.

„Jestli nám je neustále nuceno, že se máme distancovat od Hamásu, který nepodporujeme a nemluvíme za Hamás, tak chceme, aby se naše politická reprezentace distancovala od válečných zločinů, které se dějí z izraelské strany směrem do Gazy. A tuto stranu česká politická reprezentace podporuje,“ řekl redakci Pražské Drbny Zdeněk Jehlička, jeden z organizátorů akce a člen Občanské iniciativy Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

V reakci na propalestinskou demonstraci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy se dnes na pražském Václavském náměstí sešla skupina přibližně dvaceti lidí na podporu Izraele. Byla mezi nimi i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)...

„My Hamás nepodporujeme, ale oni podporují Izrael, který páchá válečná zvěrstva v Gaze. Požadujeme deeskalaci, požadujeme uzavření příměří, vyjednávání o propuštění rukojmích a podobně,“ vysvětlil záměry Jehlička. 

Nevypadá to ale, že jejich žádosti budou českou vládou vyslyšeny. Právě dnes totiž premiér Petr Fiala (ODS) přiletěl na návštěvu Izraele a setkal se s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem i prezidentem Jicchakem Herzogem. „Jsem tady, abych naše přátele ujistil, že Česká republika stojí na straně Izraele a bude při něm stát tak dlouho, jak to bude potřeba. Naše podpora je konkrétní. České firmy okamžitě dodaly Izraeli základní vojenské vybavení, například balistické pláty od společnosti STV Group. O další možné pomoci našim přátelům budeme dnes jednat," napsal Fiala na síti X. 

Je to již třetí propalestinský protest v Praze. Nejdříve se příznici setkali v neděli 15. října na Václavském náměstí, ve středu 18. října následoval pochod ze Staroměstského náměstí k Úřadu vlády. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky Palestina, Gaza, Izrael, demonstrace, vláda, Ministerstvo zahraničních věcí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, tyto....... snad nema cenu zatim ani komentovat, hlavne aby se nerozmnozili jako v zapadniEU, to uz by byl problem!!!! Další komentář je zbytečný ????????????????????????????????

Čtvrtek, 26. října 2023, 10:43Odpovědět

Libor Burian

Zakázal bych všechny ty náboženské sekty které tam spolu bojují. Od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství, lichva, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky, válčení, zbrojení, plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací na výrobu vražedného šrotu. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Seznamte se s Holešovskou výzvou, podepište petici Voda je život pravda o vodě, všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war. Přijďte spláchnout alcapony do jejich mafiánského pekla kterým straší lidi stovky let, dnes svými válkami, kovidismi. Více píšu ve vláknech diskuse.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:47Odpovědět

Libor Burian

Až bude po téhle jejich další válce. Vtipný nápad je udělat z toho pruhu země pro Čechy turistickou destinací jako Chorvatsko. Je potřeba Všude začít uklízet, od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke Všem volbám říct mafii a dost ! Začít ozeleňovat Afriku od pobřeží, zalévat odsolenou vodou, aby se tam dalo žit a lidé nemuseli utíkat a umírat cestou, živit mafiánské vši, pašeráky a obchodníky s lidmi. Už se přidala i Greta. A Energie je tam na to dost. O důvodech mafiánského zmaru píšu ve vláknech diskusí.

Čtvrtek, 26. října 2023, 09:48Odpovědět

VIDEO: Propalestinští aktivisté protestovali v centru Prahy. Nepodporujeme Hamás, Izrael páchá válečná zvěrstva, říkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.