Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Piráti chtějí odvolat starostku Prahy 11 Šárku Zdeňkovou. Nejsou spokojení s její prací

Piráti v Praze 11 chtějí odvolat starostku městské části Šárku Zdeňkovou (Hnutí pro Prahu 11- HPP11) a požádali o zahájení dohodovacího řízení. Důvodem má být nespokojenost s její prací, nyní žádají koaliční partnery o podporu. Neznamenalo by to však pád koalice v městské části, pouze výměnu na postu starostky. Piráti z Prahy 11 o tom informovali v tiskové zprávě.

Předsednictvo místního sdružení Pirátů Praha 11 svolalo schůzi, na které se postavilo za klub a souhlasilo s výzvou k výměně Zdeňkové na postu starostky. Hlavní důvody pro výměnu podle nich jsou její blokování řešení situace ve společnosti Kulturní Jižní Město, kdy HPP11 odmítá navýšit dotaci ve výši dvou milionů korun na provoz společnosti, a dále také údajné chování poškozující ekonomické zájmy městské části Praha 11 a nevhodné chování k zaměstnancům úřadu i koaličním partnerům.

„Piráti chtěli situaci řešit primárně v klidu na radnici. Proto o vyvolání dohodovacího řízení požádali již v minulém týdnu, a to ve dvou termínech. Ani jeden z termínů ale zástupcům HPP11 nevyhovoval a první jednání mělo přijít až dnes v pondělí večer," uvedla místostarostka Zuzana Böhmová (Piráti).

„Jiří Dohnal (Piráti) připravuje odvolání naší starostky Šárky Zdeňkové. Přestože byl radní Dohnal dne 20. 4. 2023 na návrh opozice odvolán z rady, vyvinulo HPP 11 maximální úsilí zvolit pana Dohnala zpět do funkce radního (8. 6. 2023), a vrátit tak stávající koalici do potřebné práce a stability," napsalo HPP11 dnes na sociální síti Facebook. Podle HPP11 je jednání Dohnala ve vedení městské části dlouhodobě silně destruktivní a směrem k financím a pověsti městské části značně nestandardní.

„Konkrétní výhrady budou předmětem koaličních jednání. Snahu o odvolání starostky považujeme za další z kroků, jehož cílem je destabilizace koalice a návrat starých pořádků. Zároveň se jedná o další bezprecedentní porušení koaliční smlouvy ze strany pana Dohnala," uvedlo hnutí.

Pirátům dále mimo jiné vadí to, že Hnutí pro Prahu 11 na radě městské části nehlasovalo pro odeslání potřebné sumy peněz na realizaci festivalu Dny Prahy 11 nebo že se starostka dlouhodobě neúčastní jednání na pražském magistrátu. „Paní starostka Zdeňková se nezvládá chovat tak, jak by voliči městské části Praha 11 od své starostky očekávali," uvedla Böhmová.

Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele na pátém místě získali Piráti a šestí jsou TOP 09, STAN se třemi mandáty. Praha 11 zahrnuje Chodov a Háje a podle Českého statistického úřadu má asi 73 tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Šárka Zdeňková

Štítky starostka, odvolání, Piráti, Praha 11, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti chtějí odvolat starostku Prahy 11 Šárku Zdeňkovou. Nejsou spokojení s její prací  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.