Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má Praha přijít s koncepčním řešením provozu elektrokoloběžek? Odpovídají zastupitelé

Strážníci pražské městské policie opakovaně pořádají kontroly, během kterých se zaměřují na cyklisty a jezdce na koloběžkách a elektrokoloběžkách. Během kontrol strážníci odhalili stovky přestupků a rozdali pokuty ve výši několika desítek tisíc korun. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) jsou kontroly, které pořádá městská policie, důkazem toho, že vedení Prahy „stížnosti Pražanů na bezohlednou jízdu elektrokoloběžkářů bere vážně a situaci řeší.“ Nemělo by však vedení hlavního města přijít s koncepčnějším řešením problému, než jakým jsou nárazové kontroly? Odpovídají zastupitelé.

Otázka: Městská policie opakovaně kontroluje uživatele elektrokoloběžek, na jejichž chování v provozu si obyvatelé Prahy dlouhodobě stěžují. Jsou podle vás kontroly dostatečným důkazem toho, že vedení Prahy situaci řeší, nebo by mělo přijít s koncepčnějším řešením problému?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Strážníci během čtyř dní načapali koloběžkáře a cyklisty u sedmi set přestupků

V rámci druhé bezpečnostní akce městské policie, která se zaměřila na cyklisty a jezdce na koloběžkách, odhalili strážníci přes sedm set přestupků a rozdali sto čtyřicet pokut ve výši 46 tisíc korun. Je to ale znatelně méně, než při první...

Milan Urban (SPD)

SPD veřejně a otevřeně vystupuje za systémovou a důslednou regulaci provozu koloběžek. Jejich uživatelé často ohrožují bezpečnost provozu na komunikacích a ve veřejném prostoru. Navíc jsou i ohrožením sami sobě, o čemž svědčí četná zranění a i smrtelné nehody. Ideálním řešením je zákaz sdílení elektrických koloběžek v rámci města, jak to již provedlo několik metropolí v západní Evropě. SPD je pro zákaz provozu sdílených koloběžek v rámci hlavního města Prahy.

Patrik Nacher (ANO)

Myslím si, že řešením je kombinace více věcí. Jednou z nich je řešení, jakým způsobem se má město velikosti Prahy popasovat s takovým množstvím koloběžek a jaké zkušenosti využít ze zahraničí. Paralelně s tím samozřejmě mohou probíhat policejní kontroly, které do budoucna mohou působit také preventivně. Já zatím vidím pouze tu druhou část, tedy ty kontroly. Trochu mi tam chybí hledání dlouhodobého koncepčního řešení.

Kateřina Arnotová (STAN)

S elektrokoloběžkami se pojí dva problémy, nejen neukázněná jízda, ale i jejich parkování na místech, která k tomu nejsou určená. Kontroly městskou policií se zaměřují na první zmíněný problém, do budoucna by se měly opakovat a osobně v nich vidím smysl. Jsou jedním z důkazů, že vedení města si problémy uvědomuje a začalo je řešit. Víme, že pouze policejní kontroly přestupky nevyřeší, proto magistrát připravuje koncepční řešení, které bere v potaz oba výše zmíněné nešvary, tedy jak nedodržování pravidel silničního provozu, tak neukázněné parkování.

Tomáš Portlík (ODS)

Myslím si, že kontroly by měly být nedílnou a důležitou součástí koncepčního řešení, kterým se snažíme najít rovnováhu v dopravě. Součastí tohoto řešení ale musí být i lokální pravidla městských částí, kdy si každá je vědoma nejlepšího postupu. Rozhodně ale nejsme apriori proti koloběžkám, či jejich uživatelům, jde nám jen o to, aby jejich provoz dostal jasná pravidla a řád. A aby jinak pozitivní trend v rozvoji sdílené ekonomiky nebyl na úkor bezpečnosti ostatních účastníků provozu.

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Pan primátor sliboval, že s koloběžkami zatočí, že je prostě naloží do auta a odveze pryč. Podle jeho slov to měla být jediná věc, kterou jako primátor vyřeší. Dosud se nic nestalo, a tak zatím působí jako průkopník slepých uliček. V minulém volebním období jsme s Adamem Scheinherrem a ve spolupráci s odborníky i právníky hledali možná řešení, jak kolobežky ve městě zkrotit. Nejelegantnější cestou je novela zákona. Kdyby ji již tehdy poslanci za ODS podpořili, mohli jsme mít v Praze už několik let klid. Pan primátor, který je současně i poslancem, sliboval, že bude ve sněmovně bojovat za zájmy Prahy. I tady je zatím ticho. Namísto toho se jen vyčerpávají kapacity policie, navzdory jejímu podstavu, kvůli pár pokutám.

Daniel Mazur (Piráti)

Nedávno proběhlo setkání náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti) s primátorem, městskou policií, TSK, i zástupci městských částí. Věnovali se aplikaci doporučené metodiky navrhované třemi ministerstvy v praxi v pražském prostředí. Metodiku nyní posoudí magistrátní odbor legislativy. Jimi navržené řešení by poté mohlo realizovat TSK. V téhle fázi je zvažovaný i úplný zákaz koloběžek na základě principu zvláštního užívání komunikací. Z našeho pohledu je lepší cestou smysluplná regulace než úplný zákaz. Preferujeme novelu zákona, která by dala městu pravomoci vyřešit problematiku jednou pro vždy. Nicméně vyzkoušíme nyní přístup navržený ministerstvy.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, koloběžky, elektrokoloběžky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má Praha přijít s koncepčním řešením provozu elektrokoloběžek? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.