Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTOGALERIE: Na Václavském náměstí se sešly tisíce lidí. Demisi vlády, skandovaly

, aktualizováno 16. dubna 2023, 17:53

V horní a střední části Václavského náměstí proběhla v neděli odpoledne demonstrace, kterou pořádala neparlamentní strana PRO. Lidí se sešlo podobně jako na předchozí akci, která proběhla v březnu. Požadovali demisi vlády, ale také například neutrální zahraniční politiku České republiky nebo přerušení všech aktivit republiky na potlačování dezinformací ve veřejném prostoru.

Na demonstraci vystoupil předseda PRO (Právo Respekt Odbornost) Jindřich Rajchl a formou videa kvůli nemoci senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (Nezávislí). Promluvil také právník a pedagog Ondřej Dostál, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nebo mladý politik a student Matěj Gregor, předseda spolku Odchod.

„Snaží se nás zesměšňovat, ale přesto jsme opět zaplnili Václavské náměstí,“ řekl Gregor na pódiu. Podle něj je velmi důležité, aby příznivci vytrvali v „odbojové a opoziční práci“, a dodal, že současná vláda jednou skončí. „Chceme nenásilným občanským protestem sundat pětikoaliční Fialovu vládu,“ oznámil v projevu Rajchl.

Na demonstraci vystoupil také poslanec Jaroslav Foldyna (SPD), který obvinil vládu z likvidace průmyslu a zavádění cenzury. „Je potřeba, aby vláda odešla, než tuto zemi zničí. Jediná cesta, která k tomu legálně vede, jsou předčasné volby, které oni nikdy nedopustí,“ prohlásil.

V rámci demonstrace měli zájemci možnost podepsat několik petic, jedna z nich například žádá levné ceny energií, jiná „mírové řešení válečné situace na Ukrajině a neutrální zahraniční politiku České republiky“. Účastníci přišli s transparenty jako „prolhaná vláda a média“, „dejme míru šanci“ nebo „prima totalita“.

Na schodech vedoucích k Národnímu muzeu se shromáždili odpůrci dnešní demonstrace, kteří přišli s vlajkami Ukrajiny, NATO a Evropské unie. Nesouhlasí s tím, že by Česká republika měla přestat podporovat Ukrajinu, kterou napadlo Rusko. 

Dění na náměstí sledovali asi dvě stovky policistů a 30 členů antikonfliktního týmu. Pořadatelé apelovali na účastníky, že pokud se mezi nimi vyskytne provokatér, mají ho obklopit a jasně ho označit jako provokatéra. Rajchl je také před demonstrací vyzval, aby policistům rozdávali květiny a chovali se mírumilovně. Ukrajinskou vlajku z muzea podle něj sundavat nechtějí.

Po demonstraci začal pochod k Úřadu vlády

Demonstrace trvala asi dvě hodiny. Poté začal společný pochod k Úřadu vlády, kde účastníci vytvořili živý řetěz. Trasa vedla přes Hlávkův most, nábřeží Kapitána Jaroše a nábřeží Edvarda Beneše na Klárov. Odtamtud pokračovali na Mánesův most, Alšovo a Dvořákovo nábřeží a na konec zpátky na nábřeží Edvarda Beneše před sídlo Úřadu vlády. Kvůli pochodu omezila policie dopravu na magistrále. 

Dav se ke Strakově akademii dostal krátce po páté hodině, před šestou večer akce skončila. Podívejte se na fotogalerii, jak to v Praze vypadalo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan, Markéta Plešková

Štítky Václavské náměstí, vláda, demonstrace, Jindřich Rajchl, Matěj Gregor, Úřad vlády České republiky, Ukrajina, Ondřej Dostál, Jana Zwyrtek Hamplová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Pro nechápavé viz Lupo Anetta Tahači. A ABJ virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, o jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky,film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...(přechod na euro, zrušení hotovosti, kryplkryptoměny a pod.)

Pondělí, 17. dubna 2023, 15:52Odpovědět

FOTOGALERIE: Na Václavském náměstí se sešly tisíce lidí. Demisi vlády, skandovaly  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.