Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aktivisté před ruskou ambasádou usekli hlavu ptákovi se symbolem Z na hrudi

Symbolickým happeningem před ruským velvyslanectvím v Praze dnes aktivistická skupina Kaputin vyjádřila naději na brzký konec války na Ukrajině. Aktéři krátké scénky beze slov usekali sekyrou v barvách ukrajinské vlajky dvě hlavy velikému dravému ptáku se symbolem Z na hrudi, kterým se označují ruské jednotky na Ukrajině, a nechali ho před zraky přihlížejících vykrvácet. Výjevu přihlížela postava symbolizující spravedlnost, s miskami vah v ruce a s bílou páskou přes oči, krev z nakašírovaného zvířete stříkala i na ni.

Lidé se sešli před ruským velvyslanectvím

Vedle spolku Kaputin se dnes před ruským velvyslanectvím sešli i zástupci dalších iniciativ či sdružení, které proti válce na Ukrajině protestují. Na cestě ke vstupu do velvyslanectví stály fotografie z míst, která kvůli válečným úderům plnila poslední měsíce média. Přítomní dnes také vyjádřili podporu Rusům, kteří žijí v Česku a nesouhlasí s válkou a s putinovským režimem.

„V tento den si připomínáme výročí ruské brutální invaze na území svrchovaného státu Ukrajina. Bylo to po osmi letech, kdy ruský režim v Ukrajině okupoval a zabíjel. Celou tu dobu byla reakce západního světa nedostatečná a dala možnost diktátorovi připravit ještě zrůdnější scénář, který se naplnil v únoru 2022," uvedli členové skupiny Kaputin v dnešním prohlášení.

V centru Prahy se sešly stovky lidí. Připomínají rok od ruské invaze

Stovky až tisíce lidí se dnes sešly na Staroměstském náměstí v centru Prahy, aby připomněli, že před rokem Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Cílem organizátorů je, aby se Praha v den výročí invaze stala "hlasem Ukrajiny", chtějí také upozornit...

„Civilizovaný svět musí porazit ruskou agresivitu“

„Civilizovaný svět musí porazit ruskou agresivitu, ruskou anticivilizaci. Náš happening symbolizuje to, že spravedlnost je možná pomalá a slepá, ale díky Ukrajině dostala do ruky jasnou a ostrou symbolickou sekeru. Ta dokáže utnout ruskou expanzi, ruské hrůzy. Bez západních zemí to ovšem nepůjde. Musíme vytrvat, musíme společně zvítězit," uvedli aktivisté, kteří svými veřejnými výstupy proti politice ruského prezidenta Vladimira Putina protestují dlouhodobě.

Výročí invaze Ruska na Ukrajinu si dnes připomínají lidé v celém Česku, které od počátku Ukrajině pomáhá. Česko je v objemu vojenské pomoci 12. na světě, od začátku války přijímá uprchlíky, kterých do země přišlo přes 400.000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Horák

Štítky Ukrajina, válka, Rusko, ambasáda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté před ruskou ambasádou usekli hlavu ptákovi se symbolem Z na hrudi  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.