Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražští Piráti zahájili hlasování o vstupu do koalice se Spolu a STAN

Pražští Piráti dnes zahájili on-line hlasování na svém fóru o vstupu do magistrátní koalice se Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN. Hlasování předcházela pětidenní diskuse na fóru. Výsledek bude znám v sobotu v 10 hodin.

Ostatní strany s výjimkou STAN již vstup do koalice schválily. Nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavou Svobodou (ODS) chtějí strany zvolit na zastupitelstvu za týden.

Pro vstup do koalice jsou potřeba hlasy nadpoloviční většiny členů Pirátské strany v metropoli, kterých jsou zhruba tři stovky. Podle předsedy pražského sdružení Pirátů Ondřeje Chrásta v diskusi na pirátském fóru, která byla neveřejná, zazněly zejména hlasy pro vstup do koalice. „Drtivá většina pražských členů oceňovala, že se do programu podařilo prosadit velké množství našich programových priorit, takže budeme moci pokračovat ve změnách, které jsme v minulém volebním období nastartovali," uvedl Chrásta.

Navrhované složení rady? Hřib pro dopravu, Udženija pro bydlení, Pospíšil pro kulturu

V jedenáctičlenné radě hlavního města nebudou mít ve vznikající koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za Spolu tak budou v městské radě tři...

Návrh koaliční smlouvy, kterou vyjednávači Spolu, Pirátů a STAN dokončili minulý pátek, již schválily orgány ODS, TOP 09 a lidovců. Kromě Pirátů o ní ještě bude hlasovat vedení pražského hnutí STAN, výsledek by měl bý znám v pátek odpoledne.

V nově vznikající koalici bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět zástupců Spolu, přičemž ODS bude mít tři zástupce včetně primátora Bohuslava Svobody a TOP 09 dva. Lidovci v radě zastoupeni nebudou, Piráti budou mít čtyři radní a STAN dva. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Přestože kandidovala za Spolu, chybět má pod smlouvou podpis dosavadní radní a senátorky Hany Kordové Marvanové.

Pražští Piráti zahájili schvalování koaliční smlouvy se Spolu a STAN

Pražští Piráti dnes zahájili schvalování koaliční smlouvy se Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN pro pražskou radnici. Proces s diskusí členů krajského fóra ke znění dohody potrvá týden. Hlasování o vstupu do koalice zabere poslední dva dny.

Pražští Piráti zahájili schvalování koaliční smlouvy se Spolu a STAN

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu a v zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. Jednání o koalici trvají od loňských zářijových voleb a jsou tak nejdelší od vzniku České republiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Piráti Praha

Štítky Piráti, volby, koalice, Spolu, STAN, hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští Piráti zahájili hlasování o vstupu do koalice se Spolu a STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.