Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte zvolení Petra Pavla prezidentem? Odpovídají zastupitelé

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Vztahy mezi dosluhujícím pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a dosluhujícím českým prezidentem Milošem Zemanem byly v minulosti napjaté. Hřib Zemana kritizoval za to, že si nehledá cestu do podhradí a nenavštěvuje Pražany. Bude to s novým prezidentem jiné? A jak pražští zastupitelé vnímají zvolení Petra Pavla? To je otázka nového dílu rubriky Politická korida.

Otázka: Jak vnímáte zvolení Petra Pavla prezidentem a jaký vliv to bude mít na Pražany?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Půl milionu hlasů pro Pavla. Druhé kolo přilákalo v Praze k urnám víc lidí

I ve druhém kole prezidentských voleb v hlavním městě přesvědčivě zvítězil Petr Pavel. Jeho lístek do urny hodilo přes pět set tisíc lidí, zatímco Andrej Babiš dostal jen přes sto padesát tisíc hlasů. Volit přišlo skoro o dvaceti tisíc lidí víc,...

Jan Čižinský (Praha sobě)

Myslím, že máme na deset let vystaráno. Vyhrál nadějnější, lepší, slušnější, evropštější, demokratičtější kandidát bez přímé vazby na nějakou z politických stran. S týmem, který vzbuzuje dobrá očekávání. Teď zasypat příkopy a bude to dobré.

Kateřina Arnotová (STAN)

Zvolení Petra Pavla prezidentem velmi vítám. Po dlouhé době na Hrad přijde člověk, který vnímá svou funkci jako službu občanům, který respektuje a žije hodnoty jako spravedlnost, pravda, zodpovědnost a morálka a který do úřadu vstoupil z důvodu odpovědnosti za naši společnost a stát, nikoli z důvodu vlastního prospěchu a zištnosti. Věřím, že pro Pražany, stejně jako pro celou zemi, může jeho zvolení odstartovat novou éru naší politiky. A jak Petr Pavel stále zdůrazňuje, jeho zvolení může směřovat k nalezení nové společenské shody a ke zmírnění napětí a nevraživosti, kterých jsme svědky. Zároveň se do popředí mohou dostat upozaďovaná témata, třeba ze sociální oblasti nebo ochrany klimatu.

Milan Urban (SPD)

Gratulujeme generálu Pavlovi k jeho zvolení. S řadou jeho názorů se rozcházíme, například přijetí eura, korespondenční hlasování, reforma EU, řešení válečného konfliktu na Ukrajině a další. Lid však promluvil, vox populi, a výsledek respektujeme. Doufáme, že nový prezident bude, dle svého prohlášení, hájit zájmy českého státu a zbytků jeho suverenity a sjednocovat a naplňovat zájmy většiny občanů.

Patrik Nacher (ANO)

Prezident bude častěji navštěvovat Prahu, což je paradox, protože v Praze sídlí, bydlí, pohybuje se a funguje a přesto těch výjezdů do Prahy bylo méně než do krajů. Od Petra Pavla tedy očekávám více výjezdů, otázkou je, jak by to bylo, kdyby byl prezidentem zvolen Andrej Babiš. Jinak si myslím, že na komunální úroveň to žádný velký hmatatelný vliv mít nebude.

Bohuslav Svoboda (Spolu pro Prahu)

Zvolení Petra Pavla vnímám jako dobrou zprávu pro Českou republiku. Zvítězila totiž slušnost a já věřím, že se s novým prezidentem na Hrad vrátí pokora a důstojnost. Mimořádně vyhrocená kampaň skončila a nyní je myslím na místě, abychom zakopali příkopy a mysleli na to, že naším společným zájmem je prospěch republiky. Jsem také rád, že k vítězství Petra Pavla přispěli Pražané více než půl milionem hlasů. Přál bych si, aby se konciliantní způsob vystupování zvoleného pana prezidenta promítl i do pražské politiky. Přál bych si také, aby se Pražský hrad otevřel více nejen Pražanům, ale i návštěvníkům hlavního města.

Daniel Mazur (Piráti)

Generál ve výslužbě Petr Pavel dostal ve druhém kole voleb můj hlas. Proč? Český prezident má skutečnou sílu ve jmenování soudců Ústavního soudu, jmenování vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, ve jmenování členů Bankovní rady ČNB a v udělování milostí. O panu Pavlovi se odsud neprovalilo, že by byl namočený v korupci, například v armádních zakázkách. Nevidím u něj důvod manipulovat NKÚ nebo soudy, ani že by měl nakročeno zneužívat prezidentské milosti. Nevidím u něj jeho vlastní hospodářské zájmy, pro které by měl ovlivňovat politiku ČNB nebo zákony ČR. Máme naději, že v Petrovi Pavlovi budeme mít dobrého prezidenta.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky Politická korida, volby, prezident, Petr Pavel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte zvolení Petra Pavla prezidentem? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.