Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Lidé v Řeporyjích hlasovali dvakrát. V referendu odmítli novou zástavbu

Referendum v pražských Řeporyjích je závazné, hlasovalo v něm přes 50 procent obyvatel. Starosta Pavel Novotný (ODS) řekl, že většina hlasovala „ano“ v odpovědi na otázku, zda by městská část měla podniknout veškeré kroky proti výstavbě bytových domů v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. Referendum si svými podpisy vymohli místní obyvatelé, kteří s projektem nesouhlasí a iniciovali i petici.

„Chceme, aby Dalejské údolí zůstalo přírodě a nám všem k odpočinku“

„Budu respektovat vůli lidu a více se k tomu nebudu vyjadřovat," uvedl Pavel Novotný. Už dříve k situaci sdělil, že celou kauzu považuje za součást politického boje. „Je to politická předvolební petice, co se přelila do referenda. Řeporyje, mateny návodnou otázkou, udělají chybu, ale jejich vůle je mi svatá. Jsem z toho smutný, ale nemohu porazit všechno," řekl tehdy. S investorem plánoval se na podmínkách stavby dohodnout.

Ruina bývalého Trunečova mlýna se nachází na stavební parcele v Dalejském údolí. Pozemky podle katastru nemovitostí vlastní firma Starten Prague s.r.o. Podle odpůrců by výstavba bytů narušila charakter přírodního parku. „Chceme, aby Dalejské údolí zůstalo přírodě a nám všem k odpočinku, procházkám a pohledům do zeleně, a nikoli do zdi," uvedli na svém webu.

V Řeporyjích proběhne referendum. Občané rozhodnou o stavbě v přírodním parku

První kolo prezidentských voleb se v pražských Řeporyjích ponese nejen ve znamení výběru nové hlavy státu, ale taky ve znamení volby toho, zda se bude stavět v blízkosti přírodního parku Dalejské údolí. Místní voliči budou o budoucnosti případné...

K vyhlášení referenda museli organizátoři sehnat 680 podpisů

Odpůrci nejprve proti výstavbě zorganizovali petici a následně podpisy posbírali i pro uspořádání referenda. K jeho vyhlášení bylo podle organizátorů nutné sehnat 680 podpisů, nakonec jich bylo přes 800.

Kritici výstavby nesouhlasí s argumentací radnice, že nemůže bránit stavbě na soukromých stavebních parcelách. Městská část podle nich má možnosti, jak stavbě bránit, a minimálně by neměla se zástupci investora podepsat dříve zmiňovanou smlouvu o spolupráci.

Městská část Praha - Řeporyje se nachází se na jihozápadním okraji Prahy a má asi 4700 obyvatel. Skládá se z katastrálního území Řeporyje, Zadní Kopanina a částí katastru Stodůlky a Třebonice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Sedlář

Štítky referendum, stavby, příroda, Praha, Řeporyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Řeporyjích hlasovali dvakrát. V referendu odmítli novou zástavbu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.