Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pirátské transparenty, mlčící Svoboda a nekonečné rozpravy. Volbu primátora Prahy odložili na únor

, aktualizováno 15. prosince 2022, 22:23

Pražští zastupitelé dnes mohli zvolit nového primátora, aniž by zvolili celou novou městskou radu. Přesto ale hlasování po celodenním jednání odložili na 9. února. Dnešní pokračování prvního ustavujícího jednání pražského zastupitelstva celý den připomínalo spíš frašku. Piráti přinesli bannery, kterými upozornili na předvolební sliby koalice SPOLU a hnutí ANO, jednotlivé politické subjekty prezentovaly své zájmy. Kandidát na primátora z koalice Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) zase zvolil taktiku mlčení a slovo si vzal až po několika hodinách.

Dnes může dojít ke zvolení nového primátora

Pokračování prvního ustavujícího jednání pražského zastupitelstva začalo dnes úderem deváté hodiny ranní. Zastupitelé na něm dnes mohou zvolit nového primátora. Dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstci by se při zvolení nového primátora stali řadovými členy rady.

Nový primátor by pak nebyl členem rady, ale disponoval by jeho pravomocemi. Vyplývá to z aktuálního vyjádření ministerstva vnitra, které si magistrát vyžádal. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se totiž domluvila s ANO, že zvolí primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu (ODS), ale zbylých deset radních volit nebudou. Volby v Praze vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.

Zástupci Spolu ve středu společně s hnutím ANO sdělili, že ANO podpoří volbu Svobody primátorem Prahy. Obě strany začaly v neděli jednat o možné podpoře menšinové rady Spolu ze strany ANO. To předložilo patnáct programových bodů, kterými podporu podmiňuje. Na konečném znění těchto bodu se strany zatím nedomluvily, proto se jejich zástupci rozhodli volit pouze primátora.

Volbu Svobody primátorem nepodpoří Praha Sobě ani Piráti, kteří oznámený postup Spolu a ANO označili za právní paskvil a vyjednávací debakl Spolu.

Piráti přinesli transparenty, Svoboda nemluví

Piráti na dnešní jednání přinesli cedule, které připomínají předvolební sliby hnutí ANO nebo koalice Spolu. Připomněli, že hnutí ANO bojovalo o hlasy voličů s fotkou Patrika Nachera a nápisem „Spolu kašlou na lidi“. Koalice Spolu pak sázela na rudě zbarvený banner s fotkou Andreje Babiše (ANO) a textem „Snaží se rozdělit společnost. Proč? Nová hrozba, stejný agent.“

Na začátku jednání představil Zdeněk Hřib (Piráti) úspěchy městské rady za poslední čtyři roky. Za koalici Spolu na zasedání vystupuje Zdeněk Zajíček (ODS), který hájí zájmy kandidáta na primátora Bohuslava Svobody, ten sám však během celého zastupitelstva nepromluvil, a tak si od některých zastupitelů a zastupitelek vysloužil označení „mlčící primátor“.

Když Svobodovi někteří zastupitelé kladli dotazy, odešel ze sálu. „Na zastupitelstvu Prahy právě probíhá rozprava k volbě nového primátora. Kandidát Bohuslav Svoboda před diskusí utekl do přilehlé kantýny. Zastupitelé se jej ptají na jeho plány a on setrvává v jídelně,“ napsal na svůj twitterový účet během zastupitelstva předseda hnutí Praha sobě Jan Čižinský.

Během řeči Pavla Zelenky z hnutí Praha sobě Bohuslav Svoboda zavřel oči, na což řečník upozornil, když řekl, že vidí, že Svoboda jej vnímá v zenovém rozpoložení. Na to reagovala Alexandra Udženija (ODS). „Sedím vedle pana docenta Svobody. Dovolím si připomenout citát pana Schwarzenberga, kterého si všichni vážíme. Ten řekl, že když se kecají blbosti, tak spím. Asi tak, pane Zelenko,“ řekla. „Za čtyři roky jste nepředvedli vůbec nic,“ dodala.

„Reagovat na dotazy je slušnost,“ reagoval na Svobodovo mlčení Čižinský. Pavel Vyhnánek (Praha sobě) to dokonce označil za pohrdání zastupitelstvem. Svobodu na zasedání hájí kromě Zajíčka také Patrik Nacher (ANO) nebo Ondřej Prokop (ANO). „Vůbec nerozumím tomu, co tady Čižinského melody boys rozehrávají,“ pousmál se Prokop.

Pokračování v únoru

Svoboda ke kolegům promluvil až po několika hodinách. V proslovu se zaměřil na největší problémy hlavního města, které podle něj jsou v energetice, dopravě a ve školství. Primátorem se ale navzdory očekáváním i domluvě Spolu s ANO nestal. Zastupitelé totiž po více než dvanácti hodinách v křeslech odsouhlasili, že volba se bude konat 9. února. Přerušení chtělo 55 z celkových 65 zastupitelů, Spolu s ANO totiž nakonec nemělo dostatečný počet hlasů. Proti způsobu volby byla Hana Kordová Marvanová (Spolu).

Jsem pro, aby se pan docent Svoboda stal primátorem, ale je mi proti srsti, aby to bylo na základě takové dohody s ANO. To je pro mne nepřijatelné a není to správně. Podporuji pana Svobodu a dlouze jsme o tom hovořili," řekla Marvanová ČTK.

„Bohuslav Svoboda nebyl zvolen novým pražským primátorem. Slovy Karla Gotta: Toto jsem opravdu nečekal. Tři měsíce jako dosluhující primátor Prahy čekám, abych mohl důstojně předat vedení vítězi voleb. SPOLU selhalo jako vyjednavač. Snad se poučí, ještě jim dáme šanci," napsal na svém Twitteru pod odkladu volby primátor Hřib.

Zastupitelé se dnes alespoň shodli na podobě rozpočtu pro příští rok. Hlavní město bude hospodařit s příjmy 99,6 miliardy a výdaji 104,8 miliardy korun.

Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání neúspěšně skončila. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Cecílie Antůšková

Štítky zastupitelstvo, primátor, volby, obce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SAD awdaw

<a href=";
<a href=";
<a href=";
<a href=";
<a href=";
<a href=";
<a href="

Čtvrtek, 15. prosince 2022, 18:17Odpovědět

Petr Vileta

Zákon č. 131/2000 Sb.
Zákon o hlavním městě Praze

§ 69
(1) Rada hlavního města Prahy je volena zastupitelstvem hlavního města Prahy z řad členů zastupitelstva hlavního města Prahy, má 11 členů a tvoří ji primátor hlavního města Prahy, náměstek (náměstkové) primátora hlavního města Prahy a další členové rady hlavního města Prahy. Členové rady hlavního města Prahy musí být občany České republiky.

Tak co chtějí řešit? Primátor JE členem rady, je to v zákoně.

Čtvrtek, 15. prosince 2022, 15:49Odpovědět

Pirátské transparenty, mlčící Svoboda a nekonečné rozpravy. Volbu primátora Prahy odložili na únor  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.