Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Pražští studenti by za prezidentku zvolili Nerudovou. Získala přes polovinu hlasů

Studentské volby prezidenta, které probíhaly v celé České republice, vyhrála ekonomka Danuše Nerudová. Ta od středoškoláků získala 54,1 procenta hlasů. Prezidentkou by se tedy stala už po prvním kole voleb. Druhý se mezi studenty umístil bývalý představitel české armády Petr Pavel s 25,7 procenta a třetí bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s 9,9 procenta. Na školách v Praze získala Danuše Nerudová 51,98 procenta hlasů, Petr Pavel 30,67 a Andrej Babiš 5,67 procenta hlasů. V Praze se do studentských voleb zapojilo celkem 79 škol.

U studentů je Nerudová suverénní

„Velké přízni středoškoláků se celkově těší jen dva prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová a Petr Pavel. I mezi nimi je přitom velmi značný rozdíl v počtu získaných hlasů. Na třetím místě je pak s výrazným odstupem Andrej Babiš, který se celkově nedostal ani k dvoucifernému procentuálnímu výsledku,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu JSNS Karel Strachota.

Za Babišem se pak na čtvrtém místě umístil senátor Pavel Fischer s 3,6 procenta hlasů a na pátém senátor Marek Hilšer s 2,6 procenta. Zbývající čtyři kandidáti obdrželi od studentů méně než dvě procenta hlasů.

Podle Strachoty je ve srovnání hlasování podle typu školy a regionu největší rozdíl u Babiše. „Na gymnáziích dostal celkově 4,9 procenta hlasů, na odborných učilištích téměř 30 procent, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 procent hlasů, v Moravskoslezském pak 43 procent,“ sdělil.

Ten, kdo kandiduje na post prezidenta, by si neměl táhnout žádný balvan z minula, říká Danuše Nerudová

Podle aktuálních předvolebních průzkumů rostou šance Danuše Nerudové na její zvolení první českou prezidentkou. Nejen o své vizi, ale také o tom, jak přistupovat k zastropování cen energií, zda přijímat ruské uprchlíky před mobilizací a o ženách...

Menší podpora Nerudové na učilištích

Naopak Nerudová podle něj získala na učilištích 37 procent hlasů, což je méně ve srovnání s gymnázii a středními odbornými školami, na kterých má přes 55 procent. Pavel dosáhl nejlepšího výsledku na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze, kolem 32 procent.

Člověk v tísni chce prostřednictvím studentských voleb přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem ČR, s programy i jednotlivými kandidáty. Studentské volby mají podle organizátorů přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Hlavu státu středoškoláci volili také v roce 2017, tehdy u studentů největší podporu získal nynější senátor Jiří Drahoš s 33,59 procenta hlasů. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman skončil na druhém místě s 19,95 procenta. Jako třetího v minulých prezidentských volbách studenti volili senátora Marka Hilšera, který od nich získal 13,32 procent hlasů.

Nesdílím názorovou ani hodnotovou orientaci s Babišem, populismus je problémem současné doby, říká Petr Pavel

Jméno generála Petra Pavla je čím dál častěji skloňováno ve spojení s nadcházející prezidentskou volbou. Šedesátiletý elitní voják ve výslužbě sice oficiálně svou kandidaturu ještě neoznámil, ambicí zapojit se do boje o prezidentský post se ale...

Nejlepší výsledek napříč kraji zaznamenal v Praze Pavel, nejhorší Babiš

V Praze se studentských prezidentských voleb účastnilo celkem 12 620 ze 79 škol, z toho bylo 51 gymnázií, 25 středních odborných škol a tři odborná učiliště. Danuše Nerudová dominovala i v Praze, kde získala 51,98 procenta hlasů, což byl Nerudovou čtvrtý nejhorší výsledek po Zlínském, Jihomoravském a Karlovarském kraji.

Druhý u pražských studentů skončil Petr Pavel s 30,67 procenta, což pro něj byl nejlepší výsledek napříč všemi kraji z České republiky. Naopak nejhůře ve srovnání s ostatními kraji se v Praze vedlo Babišovi. Ten skončil mezi studenty v hlavním městě třetí, ale získal pouhých 5,67 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Hlaváč

Štítky volby, studenti, studentské volby, prezident, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

Ještěže nemají volební právo, většinou. Danuše fakt ne. Nic neumí a je to tlačenka s pochybnými názory. Mladá není a názor nemá. Ale je na FB a instáči, lol. Mladí mají názor silně zkreslený asiocialními sítěmi a vzdorem. Až poznají realitu života, tak ty názory také změní, pokud mají něco v hlavě.

Čtvrtek, 15. prosince 2022, 07:36Odpovědět

Blanka Košeljová

Je hezké, že těch, kteří ji nevolili, je slušný počet. Nejsou všichni tak zmanipulovaní. A vzhledem k tomu, že dospělí mají jiný názor než adolescenti, tak věřím, že nevyhraje.

Středa, 14. prosince 2022, 21:29Odpovědět

Pražští studenti by za prezidentku zvolili Nerudovou. Získala přes polovinu hlasů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.