Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spolu v Praze se opět neshodlo s Piráty, bude jednat o menšinové radě

, aktualizováno 6. prosince 2022, 15:27

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Novinářům to řekli členové vyjednávacího týmu Spolu po dnešní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Letošní vyjednávání bylo nejdelší v historii

Zatím není jasná přesná podoba menšinové rady, vše podle členů Spolu teprve vyplyne z dalších jednání. Podle nominanta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) nabídla koalice Pirátům zásadní ústupky například v podobě přenechání gesce dopravy, ale ti neustoupili. Hřib se naopak vyjádřil v tom smyslu, že Spolu neustoupila v zásadních věcech vůbec a nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama.

Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 73 dní, a je tak nejdelší v historii Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

„Není dál v tomto směru o čem jednat"

Svoboda a další členové Spolu dnes uvedli, že je v zájmu všech Pražanů, aby na pražské vládě vznikla co nejrychleji dohoda, a jednání s Piráty nikam nevedla. Požadavek na většinu v radě pro Spolu je podle Zdeňka Zajíčka (ODS) zásadní a Piráti ho kategoricky odmítli, což potvrdil i Hřib. „Není dál v tomto směru o čem jednat," řekl Zdeněk Zajíček.

Dodal, že koalice Spolu pro vznik magistrátní koalice na vládním půdorysu udělala maximum. Zatím podle něj není jasné, jestli by případná menšinová rada byla složená pouze ze zástupců Spolu, nebo i jiných stran, jestli půjde o dočasné nebo trvalé řešení, nebo jestli se dokonce během jednání nepodaří domluvit většinovou koalici. Zástupci Spolu by nicméně byli rádi, aby vedení Prahy bylo zvoleno na už dvakrát přerušeném ustavujícím zastupitelstvu, které bude pokračovat 15. prosince.

Hnutí ANO v minulosti nabídlo Spolu dočasnou podporu menšinové rady. Nacher řekl, že nabídka stále platí a hnutí je ochotno Spolu v zastupitelstvu podpořit. Stále však jde o časově omezenou nabídku, v případě dohody by podle Nachera ANO dalo koalici Spolu čas do konce února, aby sestavila většinovou radu.

ANO s plánem souhlasí

„Základní blokační problém je v tom, že Spolu vůbec neustoupilo ani o píď ze svých požadavků a nadále si představují, že s výsledkem méně než 25 procent hlasů budou vládnout celému městu sami," řekl po jednání Zdeněk Hřib. Dodal, že problém je podle Pirátů i v tom, že by podle návrhu Spolu měl vzniknout zvláštní radní pro investice. „V gescích vlastně zůstávají jenom provozní záležitosti, na kterých se ani nelze nějak politicky profilovat," řekl. Zajíček k tomu uvedl, že radní pro investice by měl mít na starosti primárně velké projekty.

Jak Spolu uvedlo v tiskové zprávě, Pirátům nabídlo čtyři resorty. Prvního náměstka pro oblast dopravy včetně inovací a Smart City, radního pro oblast správy majetku, radního pro oblast životního prostředí a radního pro oblast školství. „My jsme za koalici SPOLU například také usilovali o resort dopravy, protože jsme byli přesvědčení, že nefungoval tak, jak by měl, což se naplno projevilo nejenom nekoordinací dopravních uzavírek, ale také například kauzou Dozimetr. Jejich postoji nerozumíme, protože naše nabídka byla vstřícná k tomu, aby se mohli největším zastoupením z politických stran a hnutí podílet na pražské vládě a pokračovat v projektech, které započali," uvedl Zajíček v tiskové zprávě.

Místopředseda STAN Jan Lacina řekl, že dnešní schůzka pro něj a jeho kolegy přinesla rozčarování. Dodal, že za adekvátní uspořádání v radě by považoval pět míst pro Spolu, čtyři pro Piráty a dvě pro STAN. Město podle něj potřebuje definitivní radu, a ne nějaké prozatímní řešení. Situaci bude chtít probrat na dnešním předsednictvu hnutí, řekl.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, když získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 a třetí Piráti se 13 zastupiteli. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolu pro Prahu

Štítky Spolu, Piráti, magistrát, koalice, jednání, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolu v Praze se opět neshodlo s Piráty, bude jednat o menšinové radě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.