Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ustavující jednání pražského zastupitelstva bude 3. listopadu

Ustavující jednání pražského zastupitelstva se bude konat ve čtvrtek 3. listopadu. Řekl to dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti). S vyhlášením termínu musel čekat na rozhodnutí Městského soudu v Praze o podaných stížnostech na zářijové komunální volby.

Ty všechny soud zamítl, vyplývá z informací na úřední desce soudu. Obrátit se na soud se stížnostmi na průběh voleb či zpochybnit zvolení některého z kandidátů mohli lidé do 7. října. K soudu dorazilo celkem 23 stížností na volby na pražský magistrát a radnice městských částí.

„Je to poslední čtvrtek, na který to vychází podle zákonných lhůt a rozhodnutí soudu," uvedl Hřib. Pravidelná jednání pražských zastupitelů začínají tradičně ve čtvrtek ráno.

Návrh programu ustavujícího zasedání pražského zastupitelstva schválili radní na svém pondělním jednání. Všichni zvolení zastupitelé složí slib. V případě, že do té doby vznikne v metropoli nová magistrátní koalice, mohl by být volen nový primátor, jeho náměstci a radní. Postup vyjednávání tomu ale zatím nenasvědčuje. Pokud nový primátor a nová rada nebudou zvoleni, pokračuje v řízení města dosavadní primátor a současní členové rady.

Městskému soudu v Praze dorazilo 23 návrhů zpochybňujících volby do pražského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí, což je proti volbám před čtyřmi lety o dva méně. Šest stížností bylo na magistrát a zbylé na 11 radnic. Stěžovatelé se na soud obraceli mimo jiné s návrhy na zneplatnění voleb, přepočítání hlasů a v několika městských částech stěžovatelé podali návrh kvůli podezření, že někteří kandidáti sice mají v dané městské části trvalé bydliště, ale bydlí jinde.

Volby na magistrát v Praze letos vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů. Za preferovanou označil vítěz voleb koalici kopírující vládní formát Spolu, Piráti a STAN, jednání o ní zatím nepokročila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky volby, magistrát, zastupitelstvo, soud, primátor, Česká pirátská strana, Zdeněk Hřib, Městský soud v Praze, městská část, Pražský magistrát, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující jednání pražského zastupitelstva bude 3. listopadu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.