Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Starostou Prahy 10 bude Valovič. V koalici jsou Spolu, Vlasta, STAN a lidovci

Zástupci Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu. Starostou se na ustavujícím zasedání zastupitelů má stát Martin Valovič (ODS). Strany se již dohodly také na obsazení postů v radě městské části a na rozdělení kompetencí. Strany to dnes sdělily ve společném prohlášení. Koalice bude mít ve 45členném zastupitelstvu městské části 24 hlasů. Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.

Volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně pro Prahu 10, která získala 14 mandátů. Druhá koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců má deset mandátů a třetí ANO devět. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti s osmi křesly a SPD, Trikolora a Nezávislí kandidáti se čtyřmi.

Prahu 10 tvoří Vršovice a části katastrálních území Strašnice, Malešice, Záběhlice, Michle, Vinohrady, Hrdlořezy, Žižkov a malá část Hloubětína.

„Koalice je složená ze stran, které dostaly největší důvěru voličů v letošních volbách. Máme proto nejen přesvědčivou většinu v zastupitelstvu, ale hlavně silný mandát od voličů. To nám dává možnost plnit náš program, který je postavený na snaze měnit ´desítku´ nejen na papíře, ale konkrétními projekty a opatřeními i v reálném životě," uvedl Martin Valovič.

Podle něho se koalice chce zaměřit mimo jiné na odpovědné hospodaření, investice do oprav a výstavby škol, na bytovou politiku nebo na zlepšování životního prostředí a veřejný prostor. Zabývat se bude rovněž energetikou nebo digitalizací.

Kromě Valoviče, který bude mít na starosti územní rozvoj, podporu podnikání či vnější vztahy, bude v radě rovněž Tomáš Pek (TOP 09), který se z pozice prvního místostarosty bude starat o majetek, městské společnosti nebo kulturní památky. Členy rady budou dále David Kašpar (STAN), Olga Koumarová (ODS), Radek Lojda (TOP 09), Pavel Šutka (ODS), Ondřej Počarovský (TOP 09), Milan Maršálek (VLASTA) a Mikuláš Pobuda (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Martina Valoviče

Štítky volby, Martin Valovič, Praha, Praha 10, koalice, Starostové a nezávislí, ODS, městská část, KDU-ČSL, TOP 09, rada, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Prahy 10 bude Valovič. V koalici jsou Spolu, Vlasta, STAN a lidovci  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.