Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Občanští demokraté si v Praze zvolili své vedení. V předsednictvu zasedne šestice mužů

Občanští demokraté znají po celostátním kongresu v Praze své vedení. Lídrem strany zůstává bývalý ministr školství Petr Fiala. Prvním místopředsedou se překvapivě stal Zbyněk Stanjura, který vyhrál druhé kolo hlasování poté, co v prvním kole nedokázala obhájit post Alexandra Udženija. V předsednictvu usednou jako místopředsedové také Martin Baxa, Martin Kupka, Alexandr Vondra a Miloš Vystrčil.

Na začátku 29. kongresu ODS vystoupili v sobotu 18. ledna hosté z řad ostatních opozičních stran. V úvodu promluvila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, poté si vzal slovo býval předseda lidovců Marek Výborný a po něm promluvil za Starosty Vít Rakušan. Všichni tři mluvili o potřebě spolupráce a vymezovali se vůči současné politice Andreje Babiše.

Kritika Babiše a plán na vítězství ve volbách

V podobném duchu se pak nesl i projev Petra Fialy. Ten nejdříve poděkoval spolustraníkům a všem voličům za důvěru a vyzdvihl práci ODS na úrovi obecních samospráv i v parlamentu. „Děkujeme lidem za hlasy v komunálních volbách, po kterých dnes sedm našich primátorek a primátorů vede statutární města namísto dvou v předchozím období. I v mém rodném Brně máme zase po dlouhých čtrnácti letech naši primátorku – a hned je to vidět, věci se posunuly – a to mohu posoudit, protože tam žiji," zmínil Fiala.

Ve svém projevu se následně netajil ambicemi být po volbách v roce 2021 vládní stranou. „Za uplynulých šest let v opozici jsme ale vrátili naše principy a hodnoty do středu politiky ODS. A já si myslím, že je čas vrátit je i do středu vládní politiky. V tomto sále neuvidíte lidi, kteří by tu zůstali kvůli profitu. A političtí šíbři a zákulisní prospěcháři se už přesunuli dávno jinam," prohlásil Fiala.

Zrušení superhrubé mzdy a některých daní

Poté představil hlavní programové body do parlamentních voleb, mezi nimiž vyzdvihl hlavně zrušení superhrubé mzdy, zrušení daně z nabytí nemovitosti, zavedení paušální daně pro malé živnostníky nebo důchodovou reformu a vyrovnaný rozpočet.

„Náš plán na první roky vládnutí tedy obsahuje kupříkladu: Paušální daň pro malé živnostníky místo EET, byrokracie a kontrol. Zrušení superhrubé mzdy a 15procentní sazba daně, tedy nárůst čisté mzdy pro zaměstnance o 7 procent," uvedl Fiala.

Ve svém proslovu nešetřil kritikou současné vlády. Fialovi vadí především Babišova absence vize. Celý národní investiční plán je podle něj jen marketingovým seznamem položek.  „Můj vzkaz je tedy takový: my počítáme, my plánujeme, my se chystáme a místo marketingových seznamů máme skutečný investiční plán" prohlásil Fiala.

V něm ODS počítá s navýšením investic do dopravy, vzdělání, výzkumu i obrany. „ODS v příštím volebním období zdvojnásobí investice do dopravní infrastruktury. To znamená, že za 4 roky najdeme o 300 miliard korun více, než jsou rozpočtové plány současné vlády. Chceme na to dát 3 procenta HDP," dodal Fiala. Stejně tak chce ODS poslat o 300 miliard více do vzdělání, věnovat 2% HDP na obranu státu a zvýšit investice do výzkumu o 90 miliard na 1% HDP.

Pro Fialu zvedlo ruku 90% delegátů, Udženija neobhájila

Fiala obhájil svůj post bez větších potíží, svůj hlas mu dalo 470 z přítomných 519 delegátů. „Příští kongres ODS bude kongresem silné vládní strany," prohlásil ihned po zvolení Fiala. 

Post první místopředsedkyně strany naopak neobhájila Alexandra Udženija. Platné hlasy odevzdalo 434 delegátů, Udženija získala pouze 217. Do dalšího kola volby už se nepřihlásila.

Novotný nadvakrát neuspěl

V dalším kole hlasování se o místo utkali tři kandidáti. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura byli nominováni svými kolegy, radní městské části Praha 1 Marie Kubíková se nominovala sama. Nominován byl i Alexander Vondra, ten se však kandidatury vzdal. V následném hlasování získal Pavel Novotný 65 hlasů, Marie Kubíková 69 a Zbyněk Stanjura 322 hlasů, čímž se stal prvním místopředsedou strany.



Pětistovka delegátů poté volila čtveřici místopředsedů. Kandidátů bylo šest, podruhé kandidovala Marie Kubíková i Pavel Novotný. Oba však dostali nízký počet hlasů a funkci místopředsedy strany získali Martin Baxa, Martin Kupka, Alexandr Vondra a Miloš Vystrčil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ODS, občanští demokraté, kongres, vedení, fiala, udženija, novotný, stanjura, Petr Fiala, Praha, Alexandra Udženija, Alexandr Vondra, Zbyněk Stanjura, Miloš Vystrčil, Martin Kupka, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Občanští demokraté si v Praze zvolili své vedení. V předsednictvu zasedne šestice mužů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.