Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Stovky lidí se v Praze vydaly na pochod za jednotnou Evropu. Je podle nich cestou z krize

​​​​​​​V sobotu v půl šesté večer se na Václavském náměstí v Praze sešly stovky lidí, které vyjádřily podporu Evropské unii. Evropa je podle nich jediným řešením současných krizí. Poukázali také na nutnost podporovat Ukrajinu a odsoudili Putina. Akci organizovalo hnutí Volt a spolek Pulse of Europe. Shromáždění bylo poklidné, přihlížely mu desítky policistů. 

Demonstranti podpořili přijetí eura i nutnost EU reformovat

Lidé se sešli v dolní části náměstí. Do čela shromáždění umístili pořadatelé karikaturní sochu Vladimira Putina na záchodě, kolem stálo několik lidí s transparenty odsuzujícími ruskou agresi nebo s ukrajinskými vlajkami.

Účastníci měli také velkou plachtu s vlajkou Evropské unie, kterou po obvodu drželo asi 25 lidí, a různé transparenty. Ty se týkaly kromě Ukrajiny také například podpory přijetí eura, klimatické změny, lidských práv, ale i potřeby Evropskou unii reformovat. 

V Praze demonstrují tisíce odborářů. Požadují vyšší minimální mzdu nebo regulaci cen potravin

Václavské náměstí v sobotu v poledne zaplnily tisíce demonstrantů, kteří nesouhlasí s vládním řešením krize. Akci s názvem Proti chudobě uspořádala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odboráři požadují například regulaci cen...

Akce se účastní německý europoslanec Boeselager

Dav se následně vydal na pochod přes Staroměstské náměstí a Karlův most na Malostranské náměstí, kde vystoupil například europoslanec Damian Boeselager, který byl v roce 2019 jako první za Volt zvolen do Evropského parlamentu. Pódium dále přivítalo prezidentku Volt Europa Francescu Romana D'Antuono, aktivisty ze spolku Pulse of Europe nebo zástupce Volt Česko. 

Pořadatel akce je politické hnutí Volt, které působí na celoevropské úrovni a skládá se z lokálních politických stran. Evropské problémy chce řešit na nadnárodní úrovni, vymezuje se zároveň proti populistům a nacionalistům.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky demonstrace, Evropská unie, válka na Ukrajině, Praha, Evropa, Vladimir Vladimirovič Putin, Ukrajina, Václavské náměstí, Volt Europa, Evropský parlament, Damian Boeselager, Pulse of Europe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Stovky lidí se v Praze vydaly na pochod za jednotnou Evropu. Je podle nich cestou z krize  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.