Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí. Demonstrovali proti vládě

, aktualizováno 28. září 2022, 15:18

Na Václavském náměstí v Praze se sešly desetitisíce lidí na demonstraci proti vládě. Svolali ji Jiří Havel a Ladislav Vrábel, kteří zorganizovali i protest začátkem září. Na podiu vystoupil zpěvák Ortel nebo ekonom Miroslav Ševčík.

Na akci přímo na náměstí dohlížely desítky policistů. „Na místě jsou ke 14 hodině podle našeho odhadu nižší desítky tisíc účastníků,“ uvedl na Twitteru policejní mluvčí Jan Daněk.

Demonstraci organizátoři nazvali Česká republika na 1. místě a současně ji pořádají i v dalších českých městech. Dění na Václavském náměstí pak do ostatních obcí přenášeli telemostem.

Po 14. hodině zazpíval Ortel hymnu, poté k davu promluvil  děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík. Mikrofon si vzala i německá politička Christine Andersonová, členka pravicové Alternativy pro Německo. Českou republiku označila za východoevropskou zemi a ocenila její sílu dostat se z područí Sovětského svazu. Mluvila anglicky a tlumočnice stojící vedle ní ani jedno z těchto dvou poselství davu před nimi nedokázala přeložit.  

Lidé na náměstí drželi české vlajky, vlajky Komunistické strany Čech a Moravy a plakáty s různými hesly. „Karle Kryle, už zase ryjeme držkou v zemi" a „Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem" psalo se na nich. Lidé také skandovali heslo „demisi".

Před Národním muzeem byla i skupina lidí s nápisem Sláva Ukrajině. Před nimi stáli účastníci demonstrace s deštníky a snažili se nápis zakrýt. 

Přišla jsem proti panu Fialovi, proti drahotě, proti všemu, co se tady děje. To je komedie, co se tady v Čechách děje. Celá Evropská unie, ať jde někam do háje. Hlavně, aby se pak ukrajinskej premiér Fiala staral o český lidi a ne o ukrajinský obyvatelstvo. Je potřeba mír, za chvíli tu bude válka. Když to sem všechno potáhne, tak my budeme první na řadě," řekla našemu reportérovi na místě jedna z účastnic demonstrace.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky demonstrace, Václavské náměstí, policie, krize, vláda, Miroslav Ševčík, Praha, Jiří Havel, Česko, Hugo Toxxx, Petr Fiala, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Václavské náměstí zaplnily desítky tisíc lidí. Demonstrovali proti vládě  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.