Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návštěvnost památek sice roste, ale chybějí cizinci

Správci pražských památek a provozovatelé turistických míst si letní návštěvnost chválí. Ve srovnání s loňskem, kdy byl cestovní ruch stále zasažen opatřeními ve spojitosti s pandemií koronaviru, se na většině míst návštěvnost zvedla. Nedosahuje ale úrovně předkrizového roku 2019, a to především u památek, které navštěvují převážně zahraniční turisté. 

Na Hradě opět dominují turisté za zahraničí

Na Pražský hrad zavítalo od počátku července do 24. srpna přes 260 tisíc platících návštěvníků, proti loňsku to byl nárůst o 107 procent. Za stejné období roku 2019 Hrad ale zaznamenal zhruba o polovinu vyšší návštěvnost. „Ovšem na předcovidové hodnoty se již vrátil poměr zahraničních a tuzemských návštěvníků, a to zhruba ve výši 97 procent cizinců ku tří procentům Čechů,“ uvedl mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Podobný vývoj byl patrný u Staroměstské radnice. Ve srovnání se loňskou sezonou návštěvnost vzrostla o 92 procent, za rokem 2019 zaostávala asi o 43 procent. Je to i případ Staroměstské mostecké věže. „Tyto objekty totiž navštěvují hlavně turisté z ciziny,“ řekla mluvčí společnosti Prague City Tourism Klára Janderová.

Covid naučil turisty navštěvovat venkovní památky

Naopak Petřínská rozhledna a Zrcadlové bludiště podle Janderové v návštěvnosti v letních měsících převyšují průměrný týden roku 2019. „Důvodem je zejména to, že tyto objekty navštěvují hojně turisté z ČR, ale i samotní Pražané,“ uvedla Klára Janderová. Dodala, že pandemie zapříčinila, že návštěvníci dávají přednost památkám, které jsou alespoň částečně venku nebo v okolí parků.

Zatím meziročně nižší návštěvnost, a to asi o 3500 lidí, má letos v srpnu Botanická zahrada hlavního města Prahy. Od začátku druhého prázdninového měsíce do 23. srpna do ní zavítalo zhruba 14 tisíc lidí, v roce 2019 jich bylo přibližně 16,6 tisíc. Návštěvnost se podle mluvčí zahrady Michaely Bičíkové propadla za posledních 14 dní kvůli chladnějšímu a deštivému počasí. Poznamenána je také tím, že lidé letos více cestují do zahraničí. „I přesto očekáváme, že celoroční návštěvnost bude vyšší než v uplynulých letech,“ uvedla Bičíková.

Nejvíce láká Petřín, zoo a Pražský hrad

Svého miliontého letošního návštěvníka přivítala před týdnem Zoo Praha, milion lidí evidovala naposledy v předpandemickém roce 2019. „Miliontého návštěvníka jsme letos zaznamenali přibližně ve stejný čas jako v roce 2019“ řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

V Praze loni podle státní agentury CzechTourism nejvíce turisty lákala lanová dráha na Petřín, zoologická zahrada a Pražský hrad. Pořadí na prvních třech místech se meziročně nezměnilo. Mezi deset nejnavštěvovanějších turistických cílů se nově proti předloňsku dostaly DinoPark v obchodním centru Galerie Harfa nebo expozice Království železnic na Smíchově.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha, Petr Hamerník

Štítky turistika, rekreace, památky, Praha, pandemie covidu-19, Pražský hrad, Miroslav Bobek, ZOO Praha, Petřín, Pražská informační služba, CzechTourism, Galerie Harfa, Království železnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Tak normální Čech na Hrad nepůjde, protože se nechce nechat nesmyslně lustrovat u každého vchodu, jak to tam zavedl Zlodědek, aby asi nerušili Vráťu a spol. v kutí piklí na daňové poplatníky.

Pondělí, 29. srpna 2022, 06:40Odpovědět

Návštěvnost památek sice roste, ale chybějí cizinci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.