Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový majitel vyšehradského nádraží z Kypru slibuje opravy. Začít se má v září

Bývalé nádraží Vyšehrad ve Svobodově ulici v Praze 2 od osmdesátých let chátrá, přestože jde o kulturní památku. Už v únoru 2020 jsme informovali o tom, že jednou z cest, jak opravit památku, která je v rukou soukromého majitele, je její vyvlastnění. Od té doby se však nic nezměnilo a budoucnost nádraží Vyšehrad je stále nejasná.

Památka od osmdesátých let chátrá

Bývalé nádraží Vyšehrad je kulturní památkou a přesto od osmdesátých let chátrá. V roce 2007 budovu i okolní areál koupila firma firma TIP Estate, jejímž vlastníkem byla Wall Street Commercial z Oregonu. Společnost za objekt tehdy zaplatila přes 42 milionů korun. Od té doby firma v areálu neoprávněně pokácela několik lip a topolů a zbourala památkově chráněnou čekárnu na ostrůvku mezi kolejemi.

Pražšký magistrát chce budovu vyšehradského nádraží dlouhodobě dostat do svých rukou. V únou 2020 požadoval vlastník nádraží za prodej areálu magistrátu 117 milionů, ten byl však ochotný zaplatit „pouze“ 67 milionů, a tak se už tehdy začalo mluvit i o vyvlastnění této kulturní památky.

FOTO: Nádraží Vyšehrad je kulturní památkou, přesto dál chátrá. Jaká je jeho budoucnost?

Bývalé nádraží Vyšehrad ve Svobodově ulici v Praze 2 je kulturní památkou a přesto od osmdesátých let chátrá. Aktuální plán pražského magistrátu je takový, že chce budovu vyšehradského nádraží dostat do svých rukou, vlastník za budovu požaduje...

Nový majitel z Kypru slibuje opravy

Příběh však teď podle pražského radního pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jana Chabra (TOP 09) vstupuje do dalšího pokračování, protože nádraží už má nového majitele. „Hlavní město Praha se kontinuálně snaží získat do svého vlastnictví chátrající budovu nádraží Vyšehrad. Před časem se Praha snažila budovu odkoupit, avšak požadovaná cena tehdejšího vlastníka vysoce převyšovala cenu, kterou stanovil znalecký posudek,“ píše Jan Chabr na svém facebookovém profilu.

Novým majitelem vyšehradského nádraží je kyperská společnost Miquelira Limited. „Ta slíbila zahájení kroků k záchraně budovy během letošního září, kdy by měly začít práce na opravě střechy,“ popisuje Chabr, ale dodává, že pokud dojde k dalšímu zanedbávání péče o tuto architektonickou památku, bude opět ve hře možnost vyvlastění.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky památka, nádraží, Vyšehrad, Praha, oprava, Kypr, kulturní památka, Jan Chabr, Oregon, Wall Street, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový majitel vyšehradského nádraží z Kypru slibuje opravy. Začít se má v září  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.