Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bývalá pražská primátorka Krnáčová vydá román Hybris

Bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vydá letos román Hybris. Bude to kriminální příběh z pražské komunální politiky, jehož hrdinou je podle anotace knihy nesmlouvavý primátor. Kniha vyjde letos v dubnu. Vyplývá to z edičního plánu nakladatelství Mladá fronta (MF) a vyjádření mluvčí MF Pavlíny Míčové. Krnáčová byla primátorkou v letech 2014 až 2018.

Krnáčová se narodila 26. září 1960 v Bratislavě. Vystudovala obor věda o výtvarném umění a jazyky na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, později získala titul MBA na Univerzitě Vincence z Pauly (DePaul University) v Chicagu v USA.

Příběh na více než 230 stránkách knihy začíná podle anotace v edičním plánu nálezem dvou mrtvol v továrně. Identitu mrtvých není možno určit. Na pozadí vyšetřování se následně odvíjí příběh odhalující praktiky z prostředí komunální politiky. Součástí příběhu je také vyšetřování korupce v největším městském podniku a na scéně se objeví nesmlouvavý primátor. "Ten je trnem v oku všem: svému klubu, své straně a také zločincům," píše se v anotaci.

Původně se román jmenoval Hydra, a je tak uveden i v edičním plánu na webu MF. Nový název Hybris pochází, stejně jako mytické stvoření hydra, z antického Řecka. Hybris znamená domýšlivost a toto slovo také označovalo člověka, který překračuje svým jednáním hranice vymezené bohy či vládcem, a riskuje tak trest. "U literatury - a platí to i pro žánrovou literaturu - není nikdy jasné, nakolik se příběh prolíná s fikcí. Nakolik do literatury vstupuje realita, je věcí autorské licence a čtenářovy schopnosti číst mezi řádky," sdělil k románu redaktor knižní divize MF Tomáš Dimter.

Autoři | Foto ANO

Štítky ČR, literatura, správa, Krnáčová, Praha, Adriana Krnáčová, román, Hybris, kniha, ANO 2011, Mladá fronta, Bratislava, Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě, DePaul University, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá pražská primátorka Krnáčová vydá román Hybris  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.