Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Praze bude hostovat divadelní soubor z Ukrajiny. Uvede inscenaci hry o ruské invazi

Městská divadla pražská (MDP) uvedou českou premiéru inscenace ukrajinského divadla Left Bank Theatre z Kyjeva. Podle pražské scény půjde o první hostování ukrajinského divadla v ČR od začátku války na Ukrajině. MDP uvedou na scéně divadla Komedie 20. června inscenaci hry Na špatné cestě, která byla i předlouhou pro stejnojmenný film z roku 2020. Představení se bude hrát v ukrajinštině s českými titulky.

Hra Na špatné cestě vznikla jako reakce na obsazení ukrajinského území ruskými jednotkami v roce 2014. V každé ze šesti povídek zkoumá jeden z aspektů agrese, vztahy mezi ženami a muži narušené válkou, a rány, které se nikdy nezacelí. Ukazuje, že válka na východě Ukrajiny nejsou jen výbuchy, ostřelování a seznamy mrtvých, ale na druhé straně fronty se dál odehrávají životy lidí, které svedly dohromady rozbité cesty Donbasu.

Mladá žena se vydává dokumentovat konflikt, ale v šedé zóně pohraničí se stává rukojmím obou stran. Žije někde uprostřed, kde neexistuje dobro a zlo, kde si oběť a kat vyměňují své role a láska se stává pomíjivou a neuchopitelnou. Hra měla světovou premiéru roku 2017 v londýnském Royal Court Theatre.

Autorkou hry je dramatička, scenáristka a režisérka Natalija Vorožbytová, která podle vlastního scénáře také natočila stejnojmenný film.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alina Gabrel-Kamińska

Štítky Ukrajina, Rusko, divadlo, boje, válka, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Městská divadla pražská, divadelní soubor, Česko, Kyjev, představení, invaze, Natalija Vorožbyt, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze bude hostovat divadelní soubor z Ukrajiny. Uvede inscenaci hry o ruské invazi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.