Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Stěna Státní opery se proměnila v promítací plátno. Představení tvoří řidiči

Státní opera se na Silvestra proměnila v jediné divadlo na světě, které tvoří samotní řidiči. Přední fasáda opery bude až do neděle sloužit jako promítací plátno audiovizuální show, kterou režírují projíždějící auta kolem budovy. "Magistrála tvoří notovou osnovu a projíždějící auta jsou noty," vysvětlil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

„Automobily projíždějící magistrálou před budovou Státní opery svým pohybem generují na fasádu budovy unikátní videoprojekce, světelnou show a hudební dílo v reálném čase. Pozice, velikost a rychlost jednotlivých automobilů je rozpoznávána z kamery umístěné na budově Státní opery. Data jsou online zpracována a použita ke generování hudební skladby a vizuálním efektům,“ vysvětluje Jan Hrdlička z 3dsense, která originální podívanou připravila.

Videomapping se skládá z abstraktních barevných obrazců a vzorců. „Státní opera je jediné divadlo na světě, které stojí na dálnici. Liší se od sebe velikostí, barvou a rychlostí. A tyto "projíždějící noty" počítačový program přepočítává a na fasádu čerstvě zrekonstruované Státní opery pouští audiovizuální a kouřové impulsy,“ řekl Staněk.

Promítání probíhá každý den od 21 hodiny do půlnoci. V neděli začíná už v 17:00 a končí ve 20:00.

Audiovizuální show předchází slavnostnímu otevření opery, která se po tříleté generální rekonstrukci znovu otevře veřejnosti v neděli 5. ledna operním galavečerem v režii Alice Nellis. Ta provede nejslavnějšími kapitolami její pozoruhodné historie. Koncert bude přenášet v přímém přenosu Česká televize a prostřednictvím kanálu ARTE i prestižní televizní společnosti ZDF.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní divadlo

Štítky Praha, opera, videomapping, doprava, divadlo, fasáda, Tomáš Staněk, plátno, silvestr, Alice Nellis, ARTE, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stěna Státní opery se proměnila v promítací plátno. Představení tvoří řidiči  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.