Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rybovka na hlaváku. Tradiční vánoční mše dnes rozezní vestibul hlavního nádraží

Už podevatenácté si lidé mohou dnes na pražském hlavním nádraží poslechnout nebo i zazpívat Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Začátek je naplánován na 13:00 a stejně jako v předchozích letech bude profesionální hudebníky a zpěváky doplněné o amatéry, kteří se připojí až na místě, vést dirigent a organizátor akce Lukáš Prchal.

Loni do nádražní haly den před Štědrým dnem zamířily na mši, která je po autorovi lidově nazývána Rybovkou, stovky lidí všech generací. Zaplnili prostor v severní polovině budovy a někteří využili k dobrému výhledu jako balkon i patro knihkupectví. V orchestru bylo kolem 70 hudebníků a přítomní posluchači je na závěr odměnili bouřlivým potleskem.

Rybova vánoční mše poprvé zazněla o Vánocích roku 1796 v kostele Povýšení svatého Kříže v Rožmitále pod Třemšínem, kde Ryba působil jako učitel. Oblibu si jeho mše získala v první polovině 19. století, kdy se podle historiků hrála hlavně na venkovských hudebních kůrech z nesčetných opisů a téměř zlidověla.

Autoři | Foto Facebook Rybovka na Hlaváku 2019

Štítky Rybova mše, hudba, Vánoce, hlavní nádraží, Jakub Jan Ryba, Lukáš Prchal, Jan Ryba, Štědrý den, Rožmitál pod Třemšínem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybovka na hlaváku. Tradiční vánoční mše dnes rozezní vestibul hlavního nádraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.