Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Českého lva za rok 2021 se utká 25 titulů. Nejvíce nominací má Zátopek a Okupace

Nejvíce nominací na Českého lva za rok 2021, shodně 13, získal debut režiséra Michala Nohejla Okupace a životopisné drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Slavnostní ceremoniál proběhne 5. března

Na druhém místě za Zátopkem a Okupací následuje s 11 nominacemi fantaskní komedie Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima. Filmová sonda do rodinných vztahů a světa komunikačních technologií Atlas ptáků režiséra Olma Omerzua získala devět nominací. O jednu méně dostalo romantické drama režiséra Jana Prušinovského Chyby. Všech pět snímků s nejvíce nominacemi je v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra.

O sošku Českého lva v 19 statutárních kategoriích se v závěrečném hlasování utká 25 titulů. Slavnostní ceremoniál vyhlášení výsledků by se měl uskutečnit 5. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Večerem bude v přímém přenosu České televize provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

Do užšího výběru o Oscara se Zátopek nedostal

Film Okupace vyprávějící o tom, co se stane, když sovětský voják navštíví v době normalizace divadelní večírek, uspěl také v Cenách české filmové kritiky. Získal šest nominací, výpravné drama Zátopek má nominace čtyři. Vítěze vyhlásí 5. února v Divadle Archa.

O nominacích 29. ročníku ocenění Český lev hlasovalo 184 členů z celkového počtu 354 členů ČFTA. Vybírali z 84 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních děl, splňujících statut cen Český lev. Akademici už dříve snímek Zátopek nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů. Do užšího výběru se nedostal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto FB Český lev

Štítky Praha, film, ocenění, Český lev, Zátopek, režisér, Česká filmová a televizní akademie, David Ondříček, Michal Nohejl, Martin Šulík, Jan Prušinovský, Atlas, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Českého lva za rok 2021 se utká 25 titulů. Nejvíce nominací má Zátopek a Okupace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.