Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Harry Potter se vrací bez Rowlingové a Skandinávci berou Netflix útokem

Návrat do Bradavic s HBO GO už nejspíš většina fanoušků Harryho Pottera zaznamenala. V nostalgickém dokumentu můžete s tvůrci zavzpomínat na natáčení. Ze Švédska a Norska na Netflix putují čím dál více zajímavé kousky a vrací se černobílé filmy.

Úzkosti a jejich lidé

Švédský komediální seriál podle knihy Frederika Backmana, který stojí například za úspěšným bestsellerem Muž jménem Ove pojednává o bankovní loupeži. I když ne úplně. Lupič se totiž rozhodne vykrást bezhotovostní banku, následně uteče před policisty (otec a syn) do blízkého domu, kde právě probíhá prohlídka bytu. I přes vážný začátek tvůrce neopouští humor, a to i když pachatel všechny na prohlídce zajme jako rukojmí.

Pozoruhodné je, že otec policista se chová po promluvě se zločincem poněkud divně. Když jsou následně za osm pizz rukojmí propuštěni, po pachateli není ani stopy. Nikdo ze zúčastněných si nepamatuje nic, co by policii dovedlo do cíle, a tak podezírá úplně všechny. Úzkosti a jejich lidé jsou komedií, která má však i propletený příběh, který se nakonec dvojici nešikovných policistů možná přeci jen podaří rozplést. Na Netflixu je tahle oddechovka s českými titulky.

Zdroj: Netflix

Dívka z Osla

Mladá Norka se vypraví sama na dovolenou. Mezi tím se ji rodiče pokusí překvapit o ní doma, načež jim ale kamarádka řekne, že Pia odjela do Izraele. Spřátelí se s místními sourozenci, podniknout výlet na Sinajský poloostrov, oblíbené místo mladých, kde je ale zajmou teroristé. Za trojici mladých lidí požadují propuštění dvanácti příslušníků ISIS a jednoho Izraelce, který je v norském vězení.

Piina matka se na vlastní pěst vydává do Izraele, jelikož jí na celém dceřině dobrodružství něco nesedí. Na vysokém úřednickém postu tady navíc má starého známého. Byli Pia a její noví kamarádi vybráni náhodně? Nebo je mezi Dívkou z Osla a teroristy nějaká spojitost? Odpověď najdete v napínavém seriálu na Netflixu s českými titulky. Délka epizod je něco přes půl hodiny, takže ideální kandidát na vážnější seriál pro ty, kterým se nechce s každým dílem trápit téměř hodinu.

Zdroj: Netflix

Černobílá pořád frčí

Uživatele Netflixu potěší i dva filmy, které spojuje jedna věc, a to pro dnešní kinematografii poněkud netypický černobílý obraz. Prvním z nich je Maják, hororově laděný artový snímek režiséra Roberta Eggerse, který stojí za povedeným a neotřelým hororem Čarodějnice. Maják svádí dohromady zkušeného námořníka (Willem Dafoe), který už má za svou kariéru něco propito a jeho nového asistenta (Robert Pattinson). Když máte kvalitní obsazení, vystačíte si jen ve dvou. Pattinson od dob Stmívání herecky vyspěl a jako asistent odkrývající osud svého předchůdce je skvělý, což je i Dafoe, ale u něj to není žádným překvapením. Hra černobílé kamery spolu se zvukem navíc vytváří v Majáku poutavou atmosféru.

Na absenci barev vsadil i Bohdan Sláma u svého sedmi Českými lvy ověnčeného snímku Krajina ve stínu. Příběh malé vsi v pohraničí formou kroniky vypovídá o svědectvích tamních obyvatel z třicátých až padesátých let minulého století, kdy museli čelit hrůzám nacismu i komunismu. Celoživotní sousedé jsou nuceni vybrat si, kdo je Rakušan, Němec, a kdo je Čech a tím předurčit budoucnost nejen svou, ale i dalších generací. Tato volba rozvíří vlny vztahů nejen mezi sousedy, vybrat si budou muset i původem Češka Marie a její německý manžel. Mezi obyvateli vesnice, kde nechybí třeba Stanislav Majer, Barbora Poláková či Petra Špalková, začíná panovat dusno.

Maják. Zdroj: A24

Návrat Harry Pottera

Pokud jste, jako většina, nebyli oslněni návratem do kouzelnického světa v podobě Fantastických zvířat, HBO GO vám poskytne další šanci nahlédnout do Bradavic. Dvacet let po prvním dílu úspěšné ságy se herci a režiséři vracejí v dokumentárním filmu k poctě tohoto fenoménu. Ovšem bez jeho autorky J. K. Rowlingové. Ta byla odejita kvůli jejím kontroverzním výrokům o transgender lidech. A nebo se dobrovolně rozhodla projektu neúčastnit. Těžko říct, oficiální tvrzení od tvůrců filmu se nedočkáme.

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic je kouzelnou možností dozvědět se víc o fenoménu, který ovlivnil miliony lidí po celém světě. Dozvíte se drby z průběhu natáčení. Že byla Emma Watsonová zakoukaná do představitele Draca Malfoye není žádné tajemství, ale že se Danielu Radcliffovi líbila Helena Bonham Carterová neboli Bellatrix Lestrangeová, to už každý neví. Stejně tak se dozvíte, jak moc příjemné bylo filmovému Ronovi a Hermioně natáčet spolu líbací scény a spoustu dalšího, vše na HBO GO.

Zdroj: HBO MAX

Oscarovky i pokračování hororu

HBO GO zásobuje diváky kvalitními snímky, na které se dostala i nějaká ta zlatá soška. Předávání Oscarů v roce 2018 opanovaly snímky Tři billboardy kousek za Ebbingem a Tvář vody. První jmenovaný pojednává o Mildred (skvělá Frances McDormandová), která si pronajme tři billboardy za městem, na kterých veřejně obviní policii ze selhání při vyšetřování smrti její dcery. Strhující krimi drama pak doplňuje fantasy příběh ze stejného roku od Guillerma del Tora. Ve Tváři vody najde pracovnice laboratoře v nádrži velkého vodního tvora. Němá Elisa se s bytostí sbližuje a vzniká mezi nimi podivné pouto.

Ze starších snímků pak zaujme netypické romantické drama Ona. V nedaleké budoucnosti se muž (Joaquin Phoenix) zamiluje do umělé inteligence s hlasem Scarlett Johanssonové. Na milovníky válečných dramat pak číhá film Smrt čeká všude, který svého času vyfoukl cenu za nejlepší film roku Avatarovi. Napínavý příběh elitních vojáků nabádá k otázce, proč se do válečného pekla hlásí tolik mužů dobrovolně.

V neposlední řadě se na plátno vrací Emily Bluntová se svou rodinou, která nesmí vydat ani hlásku, jinak je po ní. Tiché místo: Část II navazuje na úspěšného předchůdce. Na režijní křeslo usedl opět John Krasinski, v hereckém obsazení jeho pozici zastoupil Cillian Murphy. Pouhého půl roku od uvedení tohoto hororu do kin se můžete přesvědčit, jak se rodině daří přežít v krutém světě bez otce, který na konci minulého dílu zemřel.

Zdroj: Paramount Pictures

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky filmové tipy, Netflix, HBO Go, seriál, film, Harry Potter, Joanne Rowlingová, Škola čar a kouzel v Bradavicích, Norsko, Švédsko, Robert Pattinson, Willem Dafoe, horor, Muž jménem Ove

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harry Potter se vrací bez Rowlingové a Skandinávci berou Netflix útokem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.