Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skutečný příběh transplantace srdce inspiroval lékařku k námětu na unikátní taneční drama, teď má svoji premiéru

Lékařka, která se velkou část svého profesionálního života věnovala neodkladné resuscitaci pacientů a pečovala jako anestezioložka o dárce orgánů, je autorkou tanečního představení Srdce, inspirovaného skutečným příběhem. Drama o transplantaci srdce vzniklo v koprodukci plzeňského Divadla J.K.Tyla a Agentury Srdce. Poprvé se představí publiku 4. ledna 2022 na Nové scéně Národního divadla v Praze. O den později bude inscenace k vidění na Nové scéně DJKT v Plzni.

Představení Srdce je příběhem o setkání dvou mladých lidí, do jejichž života zasáhla smrt. Lékařka Milana Pokorná řekla, že příběh je inspirovaný dvěma konkrétními lidmi, promítly se do něj ale četné další její životní a pracovní zkušenosti a setkání. „Jeden příběh dvou skutečných lidí to inicioval. Změnila jsem ale identitu těch osob a okolnosti jejich setkání," řekla Milada Pokorná. Taneční drama vypráví o studentech Erice a Sebastianovi, kteří se na čas odloučí. Naposledy spatří Sebastian svou milovanou Eriku jako člen transplantačního týmu. Autorce příběhu osud Eriky zkřížil profesní a životní cestu a hluboce jí zasáhl. Po mnoha letech nalezla způsob, jak silný zážitek sdělit prostřednictvím tanečníků souboru Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Situace, kdy mladý lékař ošetřuje pacientku s diagnózou smrt mozku a pozná v ní svou někdejší lásku, svou závažností a souhru dalších okolností přiměla Pokornou téma zpracovat pro jevištní provedení. „Setkává se v ní ve chvíli, kdy konečná diagnóza není ještě stanovena, a on ji provází celým koncem jejího života,“ doplnila autorka námětu.

K realizaci svého originálního projektu oslovila autorka choreografa a sólistu baletu DJKT Richarda Ševčíka. Velký prostor ponechala autorům hudební předlohy, rockovým hudebníkům a skladatelům Janu Rejentovi a Pavlu Lochmanovi. Tvůrčí tým pak doplňuje scénograf a kostýmní výtvarník Marek Cpin. Strhující taneční drama, které je inspirované skutečným příběhem, věnovali autoři projektu všem lidem, kteří své srdce darovali, když již sami nemohli dál.

Transplantace srdce je jedním z neuvěřitelných zákroků moderní medicíny. Právě letos uplyne 100 let od narození jihoafrického kardiochirurga, profesora Christiaana Neethlinga Barnarda, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. Navzdory tomu, že od tohoto neuvěřitelného zákroku uplynulo více než 50 let, stále zůstává transplantační medicína opředena mnoha mýty i spoustou otázek. Cílem autorů unikátního představení je vyjádřit prostřednictvím hudby a tance radost, ale i smutek a bolest, které provázejí toto vítězství lékařské vědy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agentura Srdce/ Divadlo J.K.Tyla

Štítky představení Srdce, Divadlo J.K.Tyla, DJKT, balet, transplantace srdce, Milada Pokorná, transplantace, představení, Plzeň, Národní divadlo v Praze, Nová scéna (Praha), Josef Kajetán Tyl, Divadlo Josefa Kajetána Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Skutečný příběh transplantace srdce inspiroval lékařku k námětu na unikátní taneční drama, teď má svoji premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.