Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zamíří Zátopek mezi světovou filmovou elitu? Bude bojovat o Oscara

Film režiséra Davida Ondříčka Zátopek bude bojovat o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Příběh olympijského šampióna Emila Zátopka s Václavem Neužilem a Marthu Issovou byl ve světové premiéře uveden na letošním festivalu v Karlových Varech. Užší výběr kandidátů na Oscara bude zveřejněn 21. prosince 2021 a nominace budou oznámeny 8. února 2022. Samotný ceremoniál 94. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je naplánován na 27. března 2022.

„Je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat“

David Ondříček je jedním z nejúspěšnějších současných českých režisérů. Debutoval v roce 1996 filmem Šeptej, který se stal druhým nejnavštěvovanějším snímkem roku v České republice. V roce 1999 založil produkční firmu Lucky Man Films, v jejíž produkci vznikly jeho další filmy. Filmy Samotáři, Jedna ruka netleská, Grandhotel a drama Ve stínu získaly české i zahraniční ceny.

Sám režisér popisuje film Zátopek jako téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. „Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře, pro kterého však bylo přátelství více než vítězství," říká o svém díle David Ondříček. Na karlovarském festivalu řekl, že o možnosti natočit o Zátopkovi film uvažoval několik desítek let a slavný atlet ho fascinoval od dětství.

Jsem rád, že jsem z jídelníčku nemusel vyřadit pivo, říká Neužil o přípravě na roli Zátopka

Do kin dnes vstupuje nový film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Hlavní roli běžce Emila Zátopka v něm hraje Václav Neužil. Herec Dejvického divadla v rozhovoru Edy Kožušníka zmiňuje, jak musel upravit jídelníček, jak dlouho se na roli připravoval...

„Nejedl jsem buchty, pečivo, pizzy a těstoviny“

Představitel Emila Zátopka Václav Neužil měl čas se na roli připravit, běhal a musel upravit jídelníček. „Nejedl jsem buchty, pečivo, pizzy a těstoviny. Jedl jsem hodně zeleniny a sacharidy, jedl jsem kaše, sušené švestky a mango. Někdy to bylo těžký, když se přijede k mámě a tam se vaří ta svíčková a na stole je štrúdl. Ale opravdu rok jsem se ničeho takového nedotkl,“ řekl o přípravě na roli Zátopka Václav Neužil.

„Byl to pro mě někdy boj. Ještě jsem si říkal, že bych měl dát pryč pivo, ale já ho mám rád, to se přiznám, plzeňský pivo. Váha furt šla dolů, furt se mi dařilo, furt jsem to pivo pil, tak jsem pak byl rád, že jsem ho nemusel vyřadit,“ doplnil.

Akademici letos vybírali ze 13 českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Za filmem Zátopek se umístily v abecedním pořadí filmy Atlas ptáků a Myši patří do nebe.

Ohodnoť článek

Foto Lucky Man Films / Julie Vrabelová

Štítky film, Oscar, Zátopek, David Ondříček, Ceny Oscar, Václav Neužil, režisér, Emil Zátopek, olympijské hry, Martha Issová, Akademie filmového umění a věd, Karlovy Vary, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamíří Zátopek mezi světovou filmovou elitu? Bude bojovat o Oscara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.