Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Turistická sezóna je u konce. Provozovatelé pražských památek jsou s návštěvností spokojení

Mnozí provozovatelé pražských památkových objektů jsou s letošní sezonou spokojeni, přestože je návštěvnost výrazně nižší než v letech před pandemií covidu-19. Na počtech návštěvníků se sice podepsala absence turistů zvláště z Ameriky a Asie, návštěvnost o prázdninách nicméně postupně stoupala, zejména díky tuzemským turistům. Uvedli to mluvčí oslovených institucí.

Se vstupenkou na Hrad do lánského zámeckého parku zdarma

Vstupenku na Hrad si letos v srpnu podle mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora zakoupilo 86 492 lidí. V loňském srpnu jich bylo zhruba o třetinu méně. Před pandemií se počty lidí, kteří si zakoupili vstupenku na prohlídku hradních prostor, pohybovaly ve statisících.

„Od poloviny července ale pozorujeme citelný nárůst, letos v srpnu tak Pražský hrad navštívilo téměř o 60 procent více platících návštěvníků, než tomu bylo v červenci letošního roku," uvedl k letošní sezoně mluvčí. Vyšší zájem je podle něj i o prohlídku zámeckého parku v Lánech. Tam je letos dvojnásobek návštěvníků než obvykle. Může to souviset i s tím, že od 1. července mohou ti, kdo si koupí okruhovou vstupenku na Pražský hrad, navštívit lánský zámecký park zdarma.

Spokojenost na Staroměstské radnici, v Národní galerii i Muzeu města Prahy

Staroměstskou radnici, kterou má ve správě městská organizace Prague City Tourism (PCT), letos v srpnu navštívilo okolo 20 tisíc lidí, sdělila mluvčí PCT Klára Malá. Loni v červenci po první vlně covidu-19 jich bylo asi o čtvrtinu méně. V roce 2019 počty návštěvníků v tomto letním měsíci převyšovaly 70 tisíc. Podobný propad návštěvnosti PCT zaznamenala i v červnu a v červenci.

V Národní galerii Praha (NGP) jsou podle její mluvčí Evy Sochorové s počty návštěvníků v těchto prázdninových měsících spokojeni. V srpnu přišlo okolo 20 tisíc lidí, zhruba 80 procent z nich bylo z Česka. Podobně tomu bylo o rok dříve, přestože meziroční srovnávání je podle mluvčí ošemetné. „Letos se konala extrémně vyhledávaná výstava Toyen: Snící rebelka, oproti tomu v loňském roce v srpnu jsme neměli projekt obdobného formátu. Ve Veletržním paláci vloni byly tři velké výstavy a další programy pro veřejnost, oproti tomu letos pouze jedna krátkodobá výstava," uvedla Sochorová.

Podobně jsou s návštěvností spokojení i v Muzeu města Prahy, jak se za instituci vyjádřila Martina Hoffmanová. Muzejní objekty v srpnu navštívilo okolo 2500 lidí. Lidé, kteří do Prahy přijeli z ciziny, se počítali na desítky. Na počtu návštěvníků se podepsala i omezená provozní doba u některých objektů. Podle Hoffmanové lidé letos nejčastěji mířili na místa, jejichž návštěvu je možné spojit s venkovní aktivitou. Nejvíce lidí tak zavítalo do Zámeckého areálu Ctěnice, kde je možné si prohlédnout rozsáhlou zahradu u zámku a podniknout výlety do okolí. Vyššímu zájmu se těšila i Podskalská celnice Výtoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Pexels

Štítky rekreace, turistika, památky, koronavirus, Praha, vstupenka, zámecký park, výstava, Asie, Amerika, Pražský hrad, Národní galerie v Praze, Staroměstská radnice, COVID-19, pandemie, Pražská informační služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezóna je u konce. Provozovatelé pražských památek jsou s návštěvností spokojení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.