Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražský výběr a Český národní symfonický orchestr zahrají k oslavě 30 let od odchodu sovětských vojáků

Skupina Pražský výběr oslaví koncertem na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti 30 let od odchodu sovětských vojáků z bývalého Československa. Spolu s hudebníky Michaelem Kocábem a Michalem Pavlíčkem na jedinečné akci s pracovním názvem ...a nikdy více vystoupí i Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod vedením dirigenta Stevena Mercuria. Zazní originální symfonické verze hitů Pražského výběru. Jako host zazpívá například písničkář Xavier Baumaxa.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sovětští vojáci byli koncem 80. let rozmístěni v 67 posádkách v českých zemích a 16 posádkách na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk právě v Milovicích. Okupaci ukončila dohoda mezi vládou ČSSR a SSSR o odsunu sovětských vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991 a o šest dní později republiku opustil i poslední sovětský voják - tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov.

Skupina poslanců části opozice chce uzákonit odchod sovětských vojsk jako významný den. V novele navrhla, aby se 27. červen připomínal nejen jako Den památky obětí komunistického režimu, ale také jako Den odsunu sovětských vojsk z Československa. Obdobná iniciativa vznikla také v Senátu. Podle Kocába by měl být tento den přímo státním svátkem a považuje za nepředstavitelnou ostudu, že tomu tak dávno není.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražský výběr

Štítky ČR, Rusko, pop, hudba, historie, armáda, Pražský výběr, Český národní symfonický orchestr, Československo, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Xavier Baumaxa, Výstaviště Praha, Slovensko, Varšavská smlouva, Eduard Arkaďjevič Vorobjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský výběr a Český národní symfonický orchestr zahrají k oslavě 30 let od odchodu sovětských vojáků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.