Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pat a Mat slaví narozeniny. Diváky baví už pětačtyřicet let

Neodolatelně nešikovné kutily Pata a Mata, jejichž snaha o vylepšování čehokoli končí obvykle katastrofou, mohli diváci poprvé vidět 12. srpna 1976, kdy měl premiéru sedmiminutový animovaný film nazvaný Kuťáci. Za vznikem dvojice hrdinů byly kreslené vtipy výtvarníka a režiséra Lubomíra Beneše, které vymýšlel pro časopis se dvěma kutily, pány Ouholíčkem a Sedlecem. Beneš později přizval ke spolupráci dramaturga Jiřího Kubíčka a výtvarníka Vladimíra Jiránka a společně vytvořili film, ve kterém se objevili pozdější Pat a Mat. Sice již půvabně nešikovní a s červeným i žlutým trikem, na hlavách jim ale ještě chyběly typické rádiovky.

Neumyté nádobí, špatně tekoucí voda nebo nefunkční digestoř

Po dílu, ve kterém se hrdinové nevyhnuli problémům s neumytým nádobím, nefunkční digestoří nebo špatně tekoucí vodou, ale nastala tříletá pauza. I kvůli politické situaci převzalo seriál bratislavské televizní studio, Slovensko totiž bylo za normalizace v kultuře často liberálnější než západní část federace.

Seriál se začal točit v roce 1979 a do poloviny 80. let vzniklo ve studiu Krátkého filmu Praha 28 dílů. Po roce 1990 založil Lubomír Beneš své vlastní studio animovaného filmu, kde vznikly další díly. Po jeho smrti v roce 1995 pokračovaly další díly s jinými tvůrci, na mnohých z nich se podílel Benešův syn Marek.

Pat a Mat dostali jména až v roce 1985

V současnosti existuje na 130 epizod s příběhy těchto kutilů, kterým se vše sype pod rukama, ale nikdy se na sebe nezlobí a jsou vždy plní optimismu, nápadů a kutilského nadšení a nakonec jsou se svým dílem spokojeni, což doloží známým gestem "...a je to!".

Pat a Mat - jména dostali až v roce 1985 - se z televizních obrazovek přesunuli do knih, na DVD i do divadla a postavičky či další hračky s vyobrazením Pata a Mata jsou hitem každého hračkářství. Úspěch slavila také výstava, na které se děti i dospělí mohli seznámit s tím, jak populární postavičky vznikají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky film, výročí, Pat a Mat, Praha, Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek, Jiří Kubíček, Sedlec, Slovensko, animovaný film, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pat a Mat slaví narozeniny. Diváky baví už pětačtyřicet let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.